Slovenija > Črna kronika
64 ogledov

Na prostosti dva osumljenca

(Foto: Saša Despot)
1/8
Žurnal24 main
Preiskovalni sodnik zoper dva osumljenca v preiskavi Balkanski bojevnik ni odredil pripora.

Danes preiskovalni sodnik zaslišuje še šest osumljencev, za dva že zaslišana ni odredil pripora, kar pomeni, da bosta odkorakala na prostost.

"Za prva dva izmed šestih danes zaslišanih preiskovalni sodnik po zaslišanju ni odredil pripora, saj zanju tožilstvo ni predstavilo utemeljenih pripornih razlogov," nam je pojasnila Tanja Glogovčan, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča.

Jutri naj bi pred preiskovalnega sodnika stopila še dva osumljenca.

Kazenska ovadba ima sicer kar 119 strani. Podrobnosti o delovanju slovenskega narkokartela pa v jutrišnjem Žurnalu 24 oziroma nocoj na naši spletni strani.

Sinoči zaslišanja do štirih zjutraj
Vsem šestim sinoči zaslišanim osebam pa je sodnik podaljšali pripor v skladu z 201. členom Zakona o kazenskem postopku. Razlogi za podaljšanje pripora so nevarnost pobega, bojazen uničenja sledov kaznivega dejanja in oviranje kazenskega postopka z vplivom na priče, udeležence ali prikrivalce ter nevarnost ponovitve kaznivega dejanja. Očitano kaznivo dejanje je neupravičen promet s prepovedanimi drogami po 186. členu kazenskega zakonika.

Vedeli že desetletje
Podzemlje. "Že več kot deset let je znano, da naj bi Tošić z znanci trgoval z drogo, ki naj bi jo po balkanski poti dobavljal tudi v sosednji Avstrijo in Italijo," nam je povedal poznavalec v Sloveniji organiziranega balkanskega podzemlja.

Zaslišanja so se začela včeraj popoldne, končala pa danes ob 4. uri zjutraj. Med štirinajstimi pridržanimi osebami je ena ženska, so sporočili z okrožnega sodišča.

"Zadeva še vedno ni zaključena, javnosti bomo lahko podrobnosti hišnih preiskav in pridržanih oseb podrobneje predstavili v začetku prihodnjega tedna. Zaslišanja, ki zdaj potekajo, morajo biti zaključena, vse skupaj bo tako trajalo nekaj dni,"
je povedala tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Adlešič.

Tošič v priporu
V sredo je preiskovalni sodnik zaslišal tudi lastnika lokalov Le Petit in Randevu Dragana Tošića ter zanj odredil enomesečni pripor. Odpeljali so ga v pripor na Povšetovo ulico, njegov odvetnik Janez Koščak pa je že napovedal pritožbo. Za očitana kazniva dejanja po navedbah odvetnika ni utemeljenega suma niti pripornih razlogov, kazniva dejanja pa se nanašajo na dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, je še povedal odvetnik.

Tošiću so policisti pred dvema dnevoma zasegli zgolj denar in listine.

30 hišnih preiskav, 14 pridržanih

Policija lahko osebe v pridržanju zadrži največ 48 ur, v tem času pa mora sodnik odločiti o tem, ali bo zanje odredil pripor ali pa jih izpustil na prostost.

V torek so policisti zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja pridržali 14 oseb
, med njimi tudi Tošića, ki ga sumijo, da naj bi vodil slovenski narkokartel.

Med kriminalistično preiskavo so v torek na območju Ljubljane in Kranja opravili več kot 30 hišnih preiskav, v sredo pa so s hišnimi preiskavami nadaljevali v Kopru.

V torek pridržani osumljenci so vsi slovenski državljani, stari med 25 in 40 let. Po navedbah policistov gre za organizirano hudodelsko združbo z mednarodnimi razsežnostmi, ki ni delovala le na območju Slovenije, z izvrševanjem kaznivih dejanj pa so si pridobili zelo veliko premoženjsko korist. Kriminalisti so med preiskavo zasegli orožje in prepovedano drogo.

Slovenci tihotapili tudi pomembne informacije
Interpol zaradi trgovine z drogo in številnih likvidacij na območju bivše Jugoslavije išče balkanskega narkokralja Darka Šarića. Osumljence bremeni obtožba, da so v Severni Italiji prevzemali Šarićev kokain in ga tihotapili po Evropi (v Italijo, Avstrijo, Španijo, Grčijo in Turčijo), navaja srbski Blic. Tošić je bil s svojo ekipo zadolžen za ladje, ki so priplule do Italije, pa tudi nekatere do Španije, je povedal vir blizu preiskave.

Člani narkokartela so imeli na severu Italije najetih petnajst stanovanj, kjer so hranili kokain. Del kokaina so prodali na tamkajšnjem trgu, ostanek pa je prevzela Tošićeva ekipa iz Slovenije, ki ga je tihotapila v zahodno Evropo. Vir še navaja, da slovenska ekipa ni tihotapila le droge in denar, temveč tudi pomembne informacije, ki so se iz oči v oči izmenjavale med glavnimi vodji Šarićevega klana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.