Slovenija > Črna kronika
2529 ogledov

Na račun več kot 100 deklet zaslužili več milijonov

Zloraba Shutterstock
Dobro organizirana kriminalna združba je organizirala izkoriščanje prostitucije pod pretvezo, da gre za wellnes, masaže in družbo, ki se ukvarja s hotelirstvom.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sredo opravili preiskave enega največjih primerov prostitucije pri nas, v katerem so člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja v daljšem časovnem obdobju.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo. V preiskavi sodeluje 59 preiskovalcev NPU in 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper. Policisti so na podlagi sodnih odredb opravili pet osebnih preiskav, 10 preiskav osebnih vozil, sedem preiskav zasebnih prostorov in 16 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih družb, so v sporočilu za javnost zapisali na Generalni policijski upravi.

Šest oseb je še vedno v policijskem pridržanju. Če bodo izpolnjeni vsi zakonski razlogi, jih bodo v roku 48 ur od odvzema prostosti privedli k preiskovalnemu sodniku, sicer bodo izpuščeni na prostost.

Po besedah pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča so se v glavnem delu preiskave osredotočili na preiskavo kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Ugotovili so, da je dobro organizirana kriminalna združba organizirala izkoriščenje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti hotelirstva, wellnesa in masaž v posebej za to ustanovljeni gospodarski družbi.

Sumijo, da se je to dogajalo od avgusta 2014 in da je v tem času kriminalna združba izkoriščala več kot 100 deklet in pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi. Po poročanju spletnega portala 24ur.com naj bi zaslužili več kot 10 milijonov evrov.

Preiskava sicer še ni zaključena, trenutno pregledujejo in analizirajo zasežene predmete ter zaslišujejo osumljene.

Na vprašanje, ali so se v preiskavi morda pokazali indici pranja denarja, je Antolovič odgovoril, da pri vseh kaznivih dejanjih, ki ustvarjajo premoženjsko korist, preiskujejo, ali je bil del te vložen v različne dejavnosti ali se je na kak drug način prikrival njen izvor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 20:59 24.januar 2019.

    Verjetno bi bil skrajni čas za legalizacijo prostitucije in jo spravit v neke pravne okvire in tudi zagotovit zavarovanje, pokojnine, .... drugače pa so spet kazni za te zlorabe naravnost smešne.