Slovenija > Črna kronika
690 ogledov

Na šesto obletnico napada aretirali 31 skrajnežev

aretacija zda patriotska fronta Profimedia
Policija v ameriški Iowi je v soboto aretirala 31 pripadnikov neonacistične skupine Patriotska fronta, ki so načrtovali napad na parado ponosa LGBTQ v parku mesta Coeur d'Alene na severu države.

Obtoženi so zarote za povzročanje nemirov. Skupino so aretirali, potem ko je nekdo policiji prijavil, da se zbirajo na parkirišču tamkajšnjega hotela. Policija je pri aretaciji našla tudi dimno bombo, aretirani pa so na rokavih nosili znak svoje skupine in imeli obraze prekrite z maskami.

Iowa ima zgodovino skrajnih desničarskih gibanj, vendar pa so ti doslej LGBTQ dogodke večinoma pustili pri miru. Proti njim so mirno protestirali predvsem krščanski verniki in cerkvene organizacije.

Za Patriotsko fronto, ki jo je ustanovil danes šele 23-letni Thomas Ryan Rousseau iz Teksasa v čast zborovanja neonacistov v Charlottesvillu v Virginiji leta 2017, so sovražniki poleg temnopoltih in Judov tudi pripadniki skupnosti LGBTQ.

Le eden od aretiranih je domačin iz Iowe, ostali pa so prišli iz 11 zveznih držav, med njimi tudi Oregona, Washingtona, Kolorada, Utaha, Virginije in Arkansasa.

Noč na nedeljo in ponedeljek so preživeli v zaporu, danes pa jih čaka zaslišanje pred sodnikom, ki naj bi jih izpustil po plačilu 300 dolarjev varščine na osebo. Šerif okrožja Kootenai Bob Norris je sicer objavil njihova imena in naslove.

Aretacija skrajnežev v ZDA odmeva tudi zato, ker je bila v nedeljo šesta obletnica napada na LGBTQ nočni klub Pulse v Orlandu, kjer je nestrpnež v strelskem pohodu ubil 49 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.