Slovenija > Črna kronika
468 ogledov

Na tolminskem pokopališču ukradli nagrobni križ

Nočno pokopališče Profimedias
Včeraj popoldne so policiste obvestili o tatvini nagrobnega križa na pokopališču v Volčah.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja so tolminski policisti ugotovili, da je neznani storilec v zadnjih dneh pristopil do enega od grobov in poškodoval oziroma odlomil kovinski stiliziran križ, ki je bil v spodnjem delu zabetoniran na grobno polje. Storilec je kasneje z omenjenim križem odšel neznano kam. S tem dejanjem je nepridiprav oškodovancem po ocenah policistov PU Nova Gorica povzročil za približno 350 evrov materialne škode.

Policija je o primeru obvestila tudi preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti PP Tolmin primer preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja tatvine in bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo.

Kot policija navaja na svoji spletni strani, slovenski kazenski zakonik kaznivega dejanj "vandalizma" ne definira kot posebnega kaznivega dejanja, ampak se ga kot nesprejemljivo obliko ravnanja v družbi lahko obravnava kot prekršek ali kaznivo dejanje glede na namen izvršitve dejanja in posledice tega dejanja. Tako se vandalizem v Sloveniji obravnava in sankcionira skozi prizmo kaznivih dejanj zoper premoženje (na primer poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega ali zgodovinskega pomena, ali naravne znamenitosti ali poškodovanje tuje stvari), kaznivih dejanj zoper javni red in mir (na primer skrunitev grobov), kaznivih dejanj zoper splošno varnost ljudi in premoženje (na primer poškodovanje ali uničenje javnih naprav).

Komentarjev 2
  • stary1 19:50 30.december 2017.

    križ je ukradel sigurno kakšen smrdljiv komunajzer zidan je car ERJAVEC JE CAR

  • Žurnalček 10:16 31.avgust 2017.

    Dejte no dejte a zdaj boste pa za 350 € dvignili pol Policije na noge ! Čudno , da ne pišete tako tudi ko ukradejo kolesa ki so 3x , 5 x , 10x dražja od tega križa !