Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Na veliko izsiljevali in prodajali droge

Policijsko vozilo Žurnal24 main
Okoli 50 policistov in kriminalistov odkrilo organizirano združbo, ki je izsiljevala in preprodajala droge.

Gorenjski in ljubljanski kriminalisti so v osmih hišnih preiskavah na območju Ljubljane včeraj preiskovali osem osumljencev - štiri jih bodo privedli k preiskovalni sodnici, ki so v zadnji tretjini lanskega leta izvršili 19 kaznivih dejanji. Akcijo, katere sklepni del se je zgodil včeraj, je izvajalo preko 50 policistov in kriminalistov.

Tri osebe, stare med 30 in 36 let, so osumljene izsiljevanja, ena od treh, gre za 36-letnika in še pet drugih oseb, starih med 23 in 40 let, pa je osumljena več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Vsi osumljenci so z okolice Ljubljane.

Delovali organizirano

"Osumljeni izsiljevalci so kazniva dejanja izvrševali organizirano, s še več neznanimi storilci pa so delovali skupaj," je pojasnil Bojan Kos s kranjske policijske uprave. "Z izsiljevanjem se ukvarjajo že dlje časa, od oškodovancev pa so izsiljevali namišljene dolgove in se pri tem za pridobitev nezakonite koristi, gre tudi za večje zneske, posluževali zastraševanja in nasilja. Kazniva dejanja so izvrševali kontinuirano."

31 in 36-letnik sta dva oškodovanca izsiljevala za izmišljen dolg v višini 50.000 eurov, če plačata takoj oz. 320.000 eurov, če ga ne plačata, vendar pa s tem nase prevzameta dolg njunega poslovnega partnerja. Ta naj bi bil glede na zbrana obvestila visok 250.000 eurov. Eni osebi, ki ni osumljenec v teh kaznivih dejanjih, pa naj bi ga dolgoval njun poslovni partner. Kriminalisti povezave med tem dolgom in poslovanjem oškodovancev niso našli, storilčev izključni namen pa je bil s silo ali grožnjo pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist.

Več izsiljevanj

V še enem primeru je 36-letnik v sodelovanju s še 30-letnim osumljencem od enega oškodovanca izsilil 1.000 eurov izmišljenega dolga, ker naj bi oškodovanec pri poskusu reševanjam spora s tretjo osebo uporabil njegovo ime. Ko sta osumljenca izmišljen dolg izsilila, sta si izmislila še enega, v nižjem znesku, ki pa naj bi nastal zato, ker prvi ni bil plačan takoj.

Našli tudi testosteron

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili tudi, da se 36-letni osumljenec ukvarja tudi s prepovedanimi snovmi v športu, ki jih je kupoval, ponujal in tudi prodajal. Nezakonita trgovina s snovmi, ki so po zakonu prepovedane, je potekala najmanj med njim in še petimi drugimi osumljenci.

V preiskavi je bila zasežena večja količina testosterona, ampule z rastni hormoni, različne tablete, ki so v športu prepovedane za uporabo, rastlinski  delci, ki imajo značilnosti prepovedane droge, pa tudi orožje, naboji in teleskopska palica.

Dva osumljenca sta že bila obravnavana za nasilna kazniva dejanja, eden pa za prepovedane droge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.