Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Na vlakih prodajali svojo robo

vlak Shutterstock
Hrvaške železnice so odpustile 14 natakarjev in kuharjev, ki so osem let v mednarodnih vlakih prodajali svojo hrano in pijačo ter tako podjetje oškodovali za približno 1,5 milijona evrov.

Omenjeno skupino so razkrili zasebni preiskovalci, ki so en mesec kot potniki spremljali početje članov skupine v vlakih na relaciji Zagreb–Dunaj, ki so peljali čez Slovenijo. Ugotovili so, da so natakarji in kuharji svojo hrano in pijačo prodajali tudi na mednarodnih vlakih, ki povezujejo Zagreb z Münchnom in Zürichom.

Na posameznih potovanjih od Zagreba do Dunaja so natakarji in kuharji ponavadi prijavili le okoli 160 evrov od prodaje hrane in pijače, medtem ko so realno zaslužili od 540 do 670 evrov, je za Jutarnji list povedal zasebni preiskovalec Goroslav Šmaguc.

Niso izdajali računov

V 99 odstotkih potnikom niso izdajali računov. Natisnili so jih šele pred prihodom v Zagreb in s tem dobili dokazila, da so vsaj nekaj prodali. Živila so nabavljali v trgovinah pri glavni železniški postaji v Zagrebu in jih na vlak prinesli še pred službo. Pred odhodom vlaka pa so nanj uradno prinesli še hrano in pijačo Hrvaških železnic.

Po besedah enega izmed preiskovalcev so prodajali tudi pivo iz dvolitrskih plastenk, čeprav Hrvaške železnice sploh niso imele točenega piva. Liter piva so prodajali za 40 kun oziroma 5,35 evra, medtem ko so zanj v trgovinah plačali vsaj trikrat manj.

Odpustili so 14 ljudi

Zaradi nepravilnosti je uprava Hrvaških železnic trinajstim ljudem ponudila sporazumno prekinitev delovnega razmerja, eno osebo so odpustili, eno pa le opomnili.

Zasebni preiskovalci so v podjetju Hrvaške železnice pred nekaj leti razkrinkali tudi delavce, ki so v Zagrebu dnevno kradli od 400 do 500 litrov nafte iz lokomotiv in jo prodajali na črnem trgu, ter železničarje, ki so lani v Kninu kradli in prodajali baker.

Komentarjev 1
  • Stolp 12:11 26.avgust 2011.

    Nooo tako, sve se vrača, sve se plača! Ravno na vlaku Dunaj - Zagreb sem se vozil pred kakimi parimi meseci. Kupim Coca colo. Za 0.33 l mi je računal nekaj čez dva eur. Ko sem prišel nazaj in rekel ...prikaži več naj mi pokaže cenik, me je zelo čudno, celo očitajoče pogledal(slaba vest verjetno), no potem pa vtipkal artikel v blagajno in pokazal ceno. Računa seveda nisem dobil.Moj nasvet: vedno biti tečen. Vprašajte predno kupite kaj, koliko je in zahtevajte račun vedno!