Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Nad Bohinjem omahnil v smrt

planinec Profimedias Fotografija je simbolična.
Včeraj popoldne je državljan Danske na pobočju Tosca nad Bohinjem med prečkanjem kamnitega žleba zdrsnil in se pri padcu smrtno ponesrečil.

Padel je v suho hudourniško grapo. Pokojni je bil eden izmed trojice danskih planincev, ki so že zjutraj zašli iz urejene planinske poti Vodnikovem domu in so več ur do tragičnega dogodka tavali po pobočju. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je druga dva planinca na varno prepeljala s helikopterjem.

Junija letos je v podobnih okoliščinah umrl tudi državljan Irske, ki v smrt zdrsnil z neurejene gozdne poti na strmem pobočju struge potoka Sušec na Bovškem.

Hoja po brezpotjih, tavanje in zahajanje z urejenih planinskih poti so v gorah nevarna dejanja, v katerih planinci svojo varnost zelo izpostavljajo. Največkrat je tako početje posledica nepoznavanja terena, v nevarnih situacijah pa se planinci znajdejo predvsem zaradi slabe priprave na turo. Posledice so velikokrat padci, zdrsi in hude, tudi smrtne nesreče. Zato opozarjamo, da je načrtovanje poti in ture poleg ustrezne opreme in psihofizične kondicije eden najpomembnejših elementov varnosti v gorah in temu je potrebno nameniti dovolj veliko pozornosti, da varen del poti v nekem trenutku nebi postal zelo nevaren kraj na turi.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.