Slovenija > Črna kronika
131 ogledov

Nad kurilno olje s pivniki

1/7
Žurnal24 main
Razlito kurilno olje površinsko sanirano, stanje v potoku bodo spremljali. Hidrogeolog na prizorišče šele jutri.

''Šlo je za eno izmed obsežnejših tovrstnih posredovanj,'' so za zurnal24.si povedali na Gasilski brigadi Ljubljana, ki je na kraj, kjer se je prevrnila cisterna s kurilnim oljem, odšla s sedmimi vozili in 16 gasilci.   

''Najprej so morali ugotovi, za katero snov gre. Nato so začeli z izčrpavanjem, območje so posuli z vpojnim sredstvom za olje, postavili so bariere na potoku. Petrol je pripeljal svojo cisterno, v katero so prečrpavali olje. Kemis je odstranjeval zemljo, ki je bila prepojena z oljem, aktivirana je bila celotna občinska gasilska zveza Vodice,'' so nam povedali na GB Ljubljana, posredovali so tudi gasilci JZ GRS Kranj in VGP Drava Ptuj. Koliko olja se je absorbiralo ali izlilo v potok, še ni mogoče oceniti.

Stanje bodo spremljali
''Površinsko so stvari pod kontrolo. Kar pa je šlo pod površino, v potok in naprej, pa za zdaj ne vem. Dogovorjeni smo, da bo gasilska brigada pivnike preverjala še danes zvečer in jutri zjutraj,''
nam je povedal župan občine Vodice Brane Podboršek

Na gorenjski avtocesti je pred CP Torovo proti Kranju iz prevrnjene cisterne iztekalo kurilno olje, promet je bil močno oviran več ur. 

Ocenjuje, da je iz cisterne izteklo od osem do deset  tisoč litrov kurilnega olja, kar je ''za Vodice ekološka katastrofa". "Kurilno olje je steklo v jašek, ki odvodnjava meteorno vodo iz celotne ploščadi cestninske postaje, to pa se izliva v potok Zaloka,“ opozarja Podboršek.

Budili okoljsko vest pri pristojnih
Da je nesreča še večja, gre za vodovarstveno območje. ''Poskušali smo prebuditi vsaj kanček okoljske vesti pri pristojnih. Obljubljeno je, da bo jutri dopoldan prišel nekdo od hidrogeologov iz Agencije RS za okolje. Od tega bo odvisno, kako naprej. Tudi sam sem laik, vendar vem, da ni šala, če se razlije od osem do deset tisoč litrov nafte,'' pravi Podboršek.

Pohvalil pa je tako ljubljanske kot kranjske gasilske brigade in na račun vseh šestih prostovoljnih društev. "Hitro čistijo, kar je na površini, kar gre v vodo oziroma zemljo pa si lahko le mislimo,“ je okoli poldneva dejal župan.

Ostalo gorivo so prečrpavali v rezervno cisterno.

Inšpektorji – posredovanje ni potrebno
Milivoj Dolščak
, glavni inšpektor na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na ministrstvu za obrambo, je povedal, da "ni bilo potrebe, da bi intervenirali, saj je intervencija potekala v skladu z načrti".

Po njegovih besedah naj bi v prvi vrsti vodja gasilske intervencije presodil, kaj je potrebno. Po Dolščakovih informacijah naj bi šlo za lahko kurilno olje, kar naj ne bi povzročalo ekološke škode.

Na okoljskem ministrstvu so se od nesreče distancirali, češ da posredujejo le v primerih, če gre za kršenje predpisov oziroma če iz "kakšne tovarne izteče olje".

Voznik cisterne se je telesno poškodoval, z reševalnim vozilom so ga prepeljali v bolnišnico.

Izgubil oblast nad cisterno
Po doslej zbranih obvestilih je 26-letni voznik doma iz okolice Bizeljskega vozil tovorno vozilo znamke Volvo s pripetim priklopnim
vozilom znamke Acerbi (cisterna) po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Kranju.

Pred cestninsko postajo Torovo je trčil v kovinsko odbojno ograjo, pri tem pa izgubil oblast nad vozilom, ki se je nato prevrnilo. Iz cisterne je začelo iztekati kurilno olje.

Na mestu nesreče so posredovali policisti, ki so kraj zavarovali, in gasilci ter pristojne službe, ki so poskrbele za zavarovanje iztekanja in prečrpavanje goriva.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.