Slovenija > Črna kronika
1656 ogledov

Nad opito mamo, ki je povzročila nesrečo z otroki v avtu, še CSD

PU Kranj
Poleg policije postopek zoper mamo, ki je opita v torek zvečer povzročila nesrečo z avtomobilom, v katerem so bili trije otroci, še center za socialno delo.

Poročali smo o prometni nesreči, ki se je zgodila na Škofjeloškem, ko je voznica pod močnim vplivom alkohola zapeljala v približno polmetrski potok in se z osebnim vozilom prevrnila na streho. Ob tem so na avtomobilu počila stekla in skoznje je začela vdirati voda.

Eden od treh otrok v vozilu se je uspel rešiti in je stekel po pomoč do bližnje stanovanjske hiše in dveh domačinov, ki sta iz vozila rešila ostale tri ujete. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, bodo policisti po preverbi vseh dejstev in okoliščin reševanja predlagali, da se omenjenemu otroku in obema domačinoma, ki so preprečili tragedijo, podeli priznanje za hrabrost in požrtvovalnost.

Varstvo otrokovih koristi

Policisti medtem nadaljujejo predkazenski postopek, z dogodkom pa bodo policisti seznanili tudi pristojni center za socialno delo. V škofjeloški enoti Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska so za STA pojasnili, da v takšnih primerih vse njihove aktivnosti izhajajo iz splošnega pooblastila za varstvo otrokovih koristi, ki ga CSD daje družinski zakonik.

"Pridobimo informacije o družini, opravimo pogovore z vsemi vpletenimi, opravimo obisk na domu, pridobimo poročila vrtca, šole ... Odvisno od ugotovljenih okoliščin konkretnega primera nato pripravijo načrt pomoči družini in na ta način pomagajo reševati konfliktne situacije, socialne stiske in osebne težave posameznih družinskih članov, na primer prekomerno uživanje alkohola," je pojasnila pomočnica direktorice CSD Gorenjska Ivana Košir Erman.

Glede na ugotovljeno stopnjo ogroženosti otroka, sodišču predlagajo ukrepe za varstvo koristi otroka. Po družinskem zakoniku je sodišče edina institucija, ki lahko odloča o teh ukrepih. Ti lahko segajo od najblažjega, to je nadzora nad izvajanjem starševske skrbi s strani CSD, do najtežjega, to je odvzema otroka staršem, če je otrok tako ogrožen, da je mogoče le z odvzemom v zadostni meri zavarovati njegove koristi.

Nesreča Slovenija Grozljivka na cesti: En otrok se je rešil in poklical na pomoč

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 13:30 11.december 2020.

    Naslednji teden pa boste poročali,da so otroci lačni!! Ko pa vam kdo napiše naj starši denarja ne zapravijo za pijačo in cigarete pa levaki na tem portalu lepite minuse in nevem kake pripombe vse imate!! Povsot v Sloveniji kjer so ...prikaži več otroci lačni so starši ZANIČ!!

  • Avatar Leon
    Leon 13:22 11.december 2020.

    In kje je bil CSD pred tem ? Problem alkohola v družinah ni od včeraj in čez noč . CSD pač imajo višjo postavljeno lestvico kadar gre za ženske .