Slovenija > Črna kronika
67 ogledov

Nad sosede in sestro s pištolo

Streljanje v Kranju Žurnal24 main
Umor. Miren 69-letnik in porotnik na sodišču je hudo ranil tri ljudi ter ubil 73-letno sestro in sebe.

Okoli poldneva je 69-letni Kranjčan, neuradno Marjan Ovin, ubil svojo štiri leta starejšo sestro, ustrelil in hudo poškodoval njenega moža, nato pa storil samomor. Trojica naj bi se pred tem besedno sporekla. Še preden pa je Ovin prišel k sestri in svaku, naj bi v trebuh in noge ustrelil svojo 35-letno sosedo in njenega moža; neuradno so bili navzoči tudi otroci.

Niso v smrtni nevarnosti

“Tri poškodovane osebe po do zdaj zbranih podatkih niso v smrtni nevarnosti,” pojasnjujejo na policiji. Vsi trije se sicer zdravijo na intenzivni negi ljubljanskega kliničnega centra. Ali je imel strelec dovoljenje za pištolo, s katero je moril in ki so jo policisti zasegli, še ni znano.

Miren, a zamerljiv

Ovinove sosede v Stražišču, kjer sta se tragični streljanji zgodili, je njegov nasilen izbruh izjemno presenetil. Devetinšestdesetletni upokojenec in porotnik na kranjskem sodišču je namreč veljal za pridnega, mirnega in nekonfliktnega. S sosedoma, na katera je streljal, naj bi bil sicer že dlje sprt in do njiju gojil zamere.

Dolgo premišljajo, streljajo

“V ozadju tega umora in samomora naj bi bil družinski spor. Domnevni strelec naj bi v okolici veljal za mirnega, neproblematičnega in nekonfliktnega. Za takšne osebnosti je pogosto značilno, da o nekem dejanju, tudi nasilnem, razmišljajo daljši čas, čeprav jim tega ne bi nikoli pripisali. Mogoče je, da je tudi ta strelec razmišljal o takšnem streljanju in si zato kupil orožje. Potem pa je bil lahko dovolj le en sam stresen dogodek, situacija, ki se mu je zgodila in ga dokončno privedla do takšnega dejanja,” pojasnjuje psiholog in profesor na fakulteti za varnostne vede Peter Umek.

Gre sicer za že drugi umor v dveh dneh. V ponedeljek je pri Velikih Laščah krajan ubil geodeta. V obeh primerih je bilo uporabljeno strelno orožje. Umek povezave med dogodkoma ne vidi, po njegovem mnenju pa dogodka ne pomenita, da se začenja obdobje strelskih obračunov. “Mislim, da gre bolj za naključje. Niti ni možno posplošiti, da je razlog za streljanje trenutno stanje v družbi,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.