Slovenija > Črna kronika
40 ogledov

Nadaljuje se sojenje Tošiću

Sojenje v primeru Balkanski bojevnik se je začelo v ponedeljek. (Foto: Benjamin
1/16
Žurnal24 main
Sedemnajst obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik je drugič sedlo na zatožno klop. Tožilka le prebrala obtožnico. Tošić: Šarića že dolgo poznam kot spretnega poslovneža.
V ljubljanskem priporu naj bi prejeli obvestilo, da nameravajo domnevnega slovenskega narkokralja Tošića ubiti med prevozom na sojenje, zato ga bodo tudi na sojenje znova spremljali policijski specialci, so včeraj poročali na Pop TV.

Dragan Tošić se je pred sodiščem zagovarjal dobro uro. Zatrdil je, da so obtožbe neresnične in da bo to tudi dokazal.

Dodal je tudi, da že dolgo časa pozna Darka Šarića, in sicer kot spretnega poslovneža.

Obtožnica le prebrana
Tožilka Blanka Žgajnar je prebrala obtožnico in s tem se je glavna obravnava začela. Kot je v začetku sojenja pojasnil sodnik Gorazd Fabjančič, je senat vzel na znanje zahteve obrambe po izločitvi dokazov, za katere obramba meni, da so pridobljeni nezakonito.

Začetek obravnave je bil namreč pod vprašajem, saj so odvetniki obtoženih zahtevali izločitev dokazov.

Obramba namreč želi, da se o izločitvi dokazov odloča med samo obravnavo. Po besedah Luke Zajca, zagovornika obtoženega Dragana Tošića, bo treba počakati, da se izvedejo določeni dokazi. Nezakonitost očitajo dokazom, pridobljenim s prisluškovanjem srbskih in italijanskih organov.

Česa jih bremeni obtožnica?
Med branjem je Žgajnarjeva pojasnila razsežnosti delovanja skupine obtoženih, ki je, kot izhaja iz obtožnice, delovala na mednarodni ravni. Obtoženi naj bi v sodelovanju s hrvaškimi, srbskimi in črnogorskimi državljani v Južni Ameriki kupovali kokain ter poskrbeli, da je prišel do Evrope, natančneje v Italijo.

Skupina je nato skrbela, da so kokain iz italijanskih pristanišč skladiščili v stanovanjih po severni Italiji. Kot ugotavlja tožilstvo, so delovali hierarhično, s točno določenimi vlogami in končnim namenom zaslužka od prodaje omenjene droge. Pri tem so uporabljali tako šifrant za telefonske številke kot različne vzdevke za vpletene v preprodajo, je še dodala tožilka.

 

Poostreno varovanje okoli sodišča si oglejte v GALERIJI.

Ob tem je Žgajnarjeva ugotovila, da je Dragan Tošić vodil slovenski del oziroma da so mu bili ostali podrejeni. Poleg Tošića pa je med prebiranjem obtožnice največkrat omenila Jakoba Remškarja, Dejana Zupana, Dragana Bjelkaša, Boštjana Kopčiča, Anesa Selmana, brata Lucević in Sandro Udrih, ki naj bi predvsem skrbela za najem stanovanj in vozil ter ponarejene dokumente.

Sojenje po letu dni
Sojenje se je začelo v torek, torej slabo leto po obsežni policijski akciji. Policisti in kriminalisti so 25. maja lani aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.