Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Najprej bombni napad, nato pobeg z letalom

Policijski avtomobil Wikimedia
Ameriški policisti so aretirali 16- in 18-letnika, ki sta načrtovala bombni napad na srednjo šolo s 1.500 učenci v Utahu in krajo letala, s katerim bi pobegnila.

Osemnajstletnega Dallina Morgana in 16-letnega najstnika (njegovega imena zaradi mladoletnosti policija ne sme izdati) je policija v mestu Roy ameriške zvezne države Utah aretirala v sredo v tamkajšnji srednji šoli.

Najstnika sta več ur preživela pred računalnikom in se s pomočjo računalniškega programa učila letenja. Po bombnem napadu v šoli sta želela ukrasti letalo na bližnjem letališču in z njim pobegniti.

Izdalo ju je SMS-sporočilo

Policija je najstnikoma prišla na sled po tem, ko je 16-letnik drugemu sošolcu poslal SMS-sporočilo, v katerem je zapisal, da se želita "maščevati svetu" in da imata "načrt, kako pobegniti".

Zapisal je tudi "eksploziv, letališče, letalo" in dodal: "Ubijala bova in z letalom odletela iz države, tako da naju ne bodo mogli več vrniti v ZDA," poroča MSNBC.

Morganov "sodelavec" je preiskovalcem še povedal, da ga je pokol na srednji šoli Columbine leta 1999, v katerem je umrlo 13 ljudi, "tako fasciniral", da je obiskal tamkajšnjo šolo v Littletonu in se zanimal za podrobnosti napada.

Dobro seznanjena z varnostnim sistemom šole

Policisti so med preiskavo ugotovili, da sta oba bila dobro seznanjena z varnostnim sistemom šole in njenim tlorisom.

"Vedela sta, kje so bile nameščene varnostne kamere. Njun prvotni načrt je bil, da bi bombo sprožila med prireditvijo na šoli. Ne vemo, koliko časa sta napad načrtovala, a lahko govorimo o mesecih," je dejala tiskovna predstavnica policije v Royju Anna Bond.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.