Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Največ ponarejajo bankovce za 20 in 50 evrov

Evri evro foto istock Žurnal24 main
Iz obtoka je bilo v prvi polovici leta umaknjenih 295.553 ponarejenih evrskih bankovcev, kar je 18,8 odstotka manj kot v prejšnjih šestih mesecih.

Delež ponaredkov ostaja v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku - teh je bilo v prvi polovici leta povprečno 13,8 milijarde - zelo majhen.

Kot je pred dnevi objavila Evropska centralna banka, sta bila najpogosteje ponarejana še vedno bankovca za 20 in 50 evrov. V zadnjih šestih mesecih se je delež ponarejenih bankovcev za 20 evrov povečal, delež ponarejenih bankovcev za 50 evrov pa se je zmanjšal.

V prvi polovici leta sta ta dva največkrat ponarejena bankovca skupaj predstavljala 79 odstotkov vseh ponaredkov. Sledijo bankovci za 100 evrov, ki so predstavljali 16 odstotkov vseh ponaredkov. Delež drugih bankovcev (za pet, 10, 200 in 500 evrov) je bil zelo majhen.

Večina ponaredkov, in sicer 98 odstotkov, je bila v prvi polovici leta zasežena v državah območja evra, približno 1,5 odstotka v državah članicah EU zunaj območja skupne evropske valute, 0,5 odstotka pa drugod po svetu, je še sporočila osrednja denarna ustanova v območju skupne evropske valute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.