Slovenija > Črna kronika
151 ogledov

Največja prometna nesreča v Sloveniji

Nesreča Postojna
1/2
Tina Jojić
Včerajšnja nesreča, zaradi katere je bila primorska avtocesta zaprta več kot osem ur, je bila po številu udeležencev največja nesreča od osamosvojitve.

V prometni nesreči, v kateri je umrl 25-letni državljan Švice, je bilo udeleženih 51 vozil, od tega 47 osebnih, tri tovorna, en kombi in en avtobus. Več oseb je bilo huje poškodovanih, od tega naj bi bila ena še v kritičnem stanju. Natančnega števila udeležencev na Policijski upravi Koper še niso mogli potrditi, gre pa za več kot sto ljudi. 

Tovornjaki, ki so bili udeleženi v nesreči, niso kršili prepovedi, ki zanje velja ob koncih tedna. Kot je za žurnal24.si potrdila Anita Leskovec s Policijske uprave Koper, so vsi trije imeli dovoljenje za vožnjo med koncem tedna. 

Reševanje je potekalo "izjemno vodeno in urejeno"

Posledice prometne nesreče so pomagali odstranjevati gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Postojna, Cerknica, Veliko Ubeljsko in Studeno, ki so sodelovali tudi pri reševanju ponesrečenih. "S tehničnim posegom so rešili osebe iz vozil, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovancev, odklopili akumulatorje, razsvetljevali mesto nesreče, vršili požarno in prometno varovanje, ter oskrbovali udeležence s toplimi napitki in odejami,"  pojasnjujejo na Upravi za zaščito in reševanje.

"Mi smo prispeli na kraj z enim vozilom. Prevzel sem osem udeležencev in jih odpeljal do avtocestne baze v Postojni,"  opisuje pripadnik PGD Studeno Andrej Vidmar.

Ponesrečene je oskrbelo medicinsko osebje oziroma ekipe nujnih medicinskih pomoči iz Postojne, Sežane, Cerknice, Ilirske BIstrice, Ajdovščine, Nove Gorice, Logatce, Ljubljane, poškodovane pa so nato prepeljali v klinični center (UKC) Ljubljana in v izolsko ter šempetrsko bolnišnico. V hotelu Šport v Postojni so začasno nastanili šest udeležencev prometne nesreče.

"Reševanje je potekalo zelo vodeno in urejeno, kar sem opazil takoj, ko sem prispel na kraj. Med ljudmi je bilo sicer občutiti določeno zaskrbljenost, ni pa vladala panika. Tudi pot do samega kraja je bila sproščena in dostop ni bil otežen," dodaja Vidmar.

Udeležencem je bila na voljo tudi psihologinja in pomoč delavcem Centra za socialno delo, župan Postojne in člani občinskega štaba civilne zaščite.

V drugi največji "le" 38 vozil

V doslej najhujši nesreči po številu udeležencev je bilo udeleženih 38 vozil in 51 ljudi, zgodila pa se je 28. novembra 2011 na dolenjski avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem. Takrat so umrli trije vozniki: 47-letna Ljubljančanka, 44-letnica Logatčanka in 69-letni Ljubljančan.

Po številu žrtev pa je bila najhujša prometna nesreča na Poljanskem klancu aprila leta 2005, v kateri je v gorečih vozilih življenje izgubilo osem ljudi: štiri ženske iz Trebnjega, ki so se vračale iz službe, in družina iz Kranjske Gore. Med mrtvimi je bila tudi petletna deklica. Nesreča se je zgodila, ko je voznik kombija trčil v nasproti vozeči priklopnik, naložen z avtomobili. Po tem je sledilo verižno trčenje: izbruhnil je ogenj ter se razširil na vozila in bližnji gozd. 

Preberite, katere so bile še druge hude prometne nesreče v Sloveniji. 

Komentarjev 3
  • dragec 13:41 29.december 2014.

    Ostani v Nemčiji, ali v Avstriji

  • mijaliza 11:28 29.december 2014.

    Se peljem čez celo Nemčijo, Avstrijo ceste očiščene, suhe, kljub snegu ob cestišču. Prometna signalizacija urejena, trume pločevine in VSI ampak res VSI upoštevajo predpise, varnostno razdaljo ter omejitve. Se pripeljem v Slovenijo, najprej doživim šok, ceste takšne kot da ...prikaži več je zapadlo 5 m snega, držim razdaljo pa se takoj nekdo urine med mano in drugim vozilom, da ne napišem, da dejansko ni nobene prometne signalizacije, ki bi sporočala o nevarnosti na cestišču v izrednih razmerah............tako, da mi smo res eni balkanci v kvazi EU!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:23 29.december 2014.

    to pa zato ker Slovenci še kar podcenjujejo varnostno razdaljo pozimi. in normalno da nimaš pol kej nardit. če bi imel zadostno varnostno razdaljo bi se dal pa mrskej nardit.