Slovenija > Črna kronika
247 ogledov

Največje nesreče v predorih

Eno so predpisi in varnostni ukrepi, drugo je človeški faktor. Upoštevate rdečo
1/2
Žurnal24 main
Predori: Mont Blanc 39 mrtvih, Tauern 12 mrtvih, St. Gotthard 11 mrtvih. Tudi Slovence je pretresla tragična nesreča na Hrvaškem leta 2006. Tovorno vozilo v kolono vozil z dvema otrokoma.

Medtem ko se z nezgodami v cestnem prometu srečujemo že od samega začetka uporabe vozil, so prišle nezgode v cestnih predorih v ospredje zanimanja šele v zadnjih letih, po tragičnih nesrečah v predorih Mont Blanc (39 mrtvih), Tauern (12 mrtvih) in St. Gotthard(11 mrtvih).

V videoposnetku nesreča v predoru Ledenik, ko je tovorno vozilo s hitrostjo sto kilometrov na uro treščilo v osebni avto. Umrla sta dva otroka in njuni mami.

Ob žrtvah je nastala tudi visoka materialna škoda; ne le zaradi materialne škode nesreč, pač pa tudi zaradi zaprtja predorov. Škodo naj bi merili v več sto milijonov evrov.

Na eni strani je krivdo za nesreče iskati na strani upravljalcev, ki zaradi ohlapnih sistemov ne poskrbijo za visoke varnostne standarde, na drugi strani pa tudi na strani voznikov.

V primeru vseh tovrstnih nesrečah se izkaže, da vozniki enostavno spregledamo rdečo luč, ki opozarja, da vožnja skozi predor ni varna.

Umrla dva otroka in njuni materi
Na avtocesti Zagreb–Split v predoru Ledenik v smeri proti Zagrebu se je poleti 2006 zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih sedem osebnih avtomobilov in dve tovorni vozili.

Nesreča je zahtevala štiri življenja, sedem ljudi je bilo poškodovanih, med njimi trije huje. V nesreči sta bila udeležena tudi dva Slovenca iz Zlatoličja, ki pa v nesreči nista bila poškodovana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.