Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Nakradla sta 90 tisoč evrov

policija Anže Petkovšek
Mariborski policisti prijeli dva roparja iz Bosne in Hercegovine. S tatvinami in vlomi sta na območju Maribora pokradla za 90 tisoč evrov.

Mariborski policisti in kriminalisti so po obsežnejši policijski preiskavi uspeli preiskati več kaznivih dejanj velikih tatvin. "Tovrstna kazniva dejanja so se začela vrstiti na začetku meseca novembra, ko smo na širšem mariborskem območju, posebej pa v mestu Maribor, začeli beležiti večje število vlomov. Vsem dejanjem je bilo skupno, da so storilci v večini odnašali zlatnino, vrednejše tehnične predmete in denar, vlamljali pa so z različnimi vlomilskimi tehnikami in predvsem skozi balkonska vrata in okna," so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Pokradla za 90 tisoč evrov

Med 25. in 27. novembrom so izsledili in odvzeli prostost dvema državljanoma Bosne in Hercegovine in oba na podlagi dokazov ovadili okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru. Enega so privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je odredil pripor.

Po do zdaj zbranih podatkih sta oba ovadena z dejanji pridobila premoženjsko korist v skupni vrednosti 90 tisoč evrov. Med samo preiskavo so jima zasegli tudi večjo količino predmetov, za katere ne vedo, kje sta jih osumljena dobila, zato sumijo, da sta ovadena opravila še več tovrstnih dejanj na celotnem območju Slovenije in sosednje Avstrije.

Prihajajo na roparske pohode

Pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete v minulih mesecih so mariborski policisti ugotovili, da se kot storilci tovrstnih dejanj vse pogosteje pojavljajo tujci, še posebej iz držav nekdanje Jugoslavije. V Slovenijo pridejo le zaradi tako imenovanih vlomilskih in roparskih pohodov in se po dejanju umaknejo v tujino, tako da jih tudi težje izsledijo.

Če opazite sumljivo osebo, pokličite policijo

Zato opozarjajo vse, da ste pozorni na neznane osebe, ki se brez razloga zadržujejo v okolici objektov, predvsem v mraku in temi. Če pa se ob omenjenem času odpravljate ven, pa priporočajo, da pustite luči v domovih prižgane, saj s tem dajete občutek, da je nekdo doma.

Hkrati pa pozivajo vse, ki v okolici vidijo osebo, ki se jim zdi sumljiva, da o tem obvestijo policijo. "Pri tem naj osebe posebej opazujejo in si tako zapomnijo čim več individualnih posebnosti kakor tudi opis vozil, registrske oznake in druge koristne podatke za preiskavo," še dodajajo na Policijski upravi Maribor.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:27 12.december 2011.

    Tujca so zaprl, drugega pa spustili! Zdaj sta v igri samo dve varianti, ker upajmo , da su mu vzeli potni list. Ali bo zbrisal čez mejo al pa bo v Sarajevo poklical po in za novega sodelavca. Druge variante ni.