Slovenija > Črna kronika
144 ogledov

Napadel zaradi napačnega zdravljenja?

Jurij Cvilak Žurnal24 main
Psiha. Imel je diagnozo duševno bolnega, zato mu je družina popuščala. Nenehno izsiljeval za denar.

"Smrt, smrt," so bile po pričevanju bližnjega soseda besede, s katerimi se je 34-letni Jurij Cvilak januarja letos zatekel po pomoč, potem ko je v družinski hiši v Selnici ob Muri z 19 centimetrov dolgim nožem poskušal večkrat zabosti svojo 65-letno mater Anico Robin, po dejanju pa je po prsnem košu porezal še sebe. Mati se je napada ubranila, bila pa je porezana po rokah in bokih, prerezane je imela tudi živce na prstu leve in desne roke.

Danes se je Cvilak zagovarjal pred sodiščem in v svojem zagovoru dejanje obžaloval. "Nisem hotel, imel sem zdravstvene težave," je na vprašanje, zakaj je to storil, odgovoril obtoženi.

Obtožnica ga namreč bremeni poskusa uboja, pri čemer naj bi bila njegova zmožnost dojemanja dejanja bistveno zmanjšana zaradi blage možganske prizadetosti in duševne nerazvitosti.

O zdravstvenem stanju različna mnenja
"Ima le blago možgansko okvaro, ne gre pa za duševno manj razvito osebo. Da ima 'nacepljeno psihozo', so pri otroškem psihiatru ocenili, ne da bi ga kdo pregledal, potem pa se je ta diagnoza leta prepisovala. Zdravstvena dokumentacija je polna zapisov o nasilju v domačem okolju, ki pa nikoli ni bilo obravnavano na pravem mestu," je menil Mladen Vrabič, sodni izvedenec psihiater, ki je nasprotno od mnenja izvedenke Viktorije Frangež Žigon ocenil, da je obtoženi sposoben sojenja.

Da diagnoza iz otroštva ni zmotna, meni tudi Cvilakov osebni psihiater, zato je obramba predlagala zaslišanje slednjih, čemur pa sodni senat, ki mu predseduje Tanja Rot, ni ugodil.

Napačna domača vzgoja
"Nobeno od zdravil, ki jih predpisujemo, ne spodbuja k agresivnim dejanjem," je poudaril Vrabič in dejal, da je že sama vzgoja od otroštva pri obtoženem potekala "v napačno smer". "Obtoženi potrebuje meje, kaj je dovoljeno in kaj ne. Te mu doma nikoli niso bile vzpostavljene, saj za svoja dejanja nikoli ni odgovarjal. Vedno so mu popuščali," je dejal Vrabič.

Vzrok za dejanje nepojasnjen
Cvilak se je sicer že zdravil v socialnovarstvenem zavodu Lukavci, a je doma tablete nehal jesti. Delal ni nikjer, mamo pa je neprestano izsiljeval za denar, ki ga je porabil za alkohol. Ali je bil to razlog januarskega prepira, sicer ni jasno, saj mati danes ni želela pričati, je pa policistom dejala, da je "do njega povsem nemočna".

Kljub temu je sinu na sodišču kar v sodni dvorani želela izročiti nekaj denarja, česar sodnica Tanja Rot ni dovolila. Ko matere obtoženi Cvilak po obravnavi ni našel niti na hodniku, so se mu ulile solze. Sodnici pa je ob koncu zaslišanja na vprašanje, ali želi še kaj dodati, odvrnil: "Ja, oprostilno sodbo."

Kako se bo odločil petčlanski senat, bo najverjetneje znano 16. avgusta, ko bo zaslišan samo še sodni izvedenec medicinske stroke.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.