Slovenija > Črna kronika
44538 ogledov

Napihal skoraj tri promile, nastradal bo tudi natakar

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot Boštjan Tacol
Konec tedna na naših cestah v znamenju močno vinjenih voznikov.

Policisti Policijske uprave Celje so minuli konec tedna imeli veliko dela z vinjenimi vozniki. V petek zvečer so na velenjskem območju obravnavali kolesarja, ki se je lažje poškodoval. Ugotovili so, da je imel v krvi dober promil in pol alkohola. 

Na celjskem območju so obravnavali motorista, ki je vozil neregistrirano vozilo, pri tem pa še vozil pod vplivom alkohola. Tudi on je imel v krvi dober promil in pol alkohola. Dobra dva promila je imel v krvi voznik osebnega vozila, ki so ga na celjskem območju obravnavali v večernih urah.

V noči iz petka na soboto so na območju Koroške najprej pridržali voznika, ki je imel nekaj manj kot dva promila alkohola v krvi, nato pa v večernih urah obravnavali še padec voznika e-skiroja, ki je imel v krvi dobra dva promila alkohola.

Podobno pestro je bilo tudi v nedeljo. Nekaj čez polnoč so na konjiškem območju obravnavali voznika osebnega vozila, ki je imel skoraj tri promile alkohola v krvi. Voznika so pridržali do streznitve. "Na podlagi Zakona o omejevanju porabe alkohola bomo po vseh zbranih obvestilih ukrepali tudi zoper osebe, ki so mu v gostinskem lokalu prodale alkoholne pijače, čeprav je kazal očitne znake opitosti," dodajajo na PU Celje.

Na velenjskem so ustavili voznika, ki je imel nekaj manj kot dva promila alkohola v krvi in ga pridržali do streznitve. 
V nedeljo popoldne so na konjiškem območju obravnavali tudi voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je padel zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. V krvi je imel 2,6 promila alkohola. 

V vseh primerih bo policija podala obdolžilne predloge. 

Alkotest | Avtor: Nik Rovan Fotografija je simbolična. Nik Rovan

"Vse udeležence cestnega prometa znova opozarjamo, da je vožnja pod vplivom alkohola izredno neodgovorna, nevarna in nedopustna in da bomo tako kot doslej tudi v prihodnje posebej pozorni na udeležence, ki vozijo pod vplivom alkohola," pravijo na PU Celje. 

Med prvimi učinki alkohola na vožnjo so poslabšanje sposobnosti opazovanja premikajočih se luči, poslabšanje globinskega opazovanja in ocene varnostne razdalje, zmanjšanje samonadzora in povečanje pripravljenosti na tveganje. Ti učinki se lahko pojavijo že pod zakonsko dovoljeno stopnjo alkohola v krvi. 

"Strokovnjaki ugotavljajo, da ko dosežemo 0,5 promila alkohola v krvi, slabše zaznavamo rdeče luči na semaforju in zavorne luči, zmožnost preusmerjanja pogleda z enega predmeta ali vozila na drugega se zmanjša, vozila se nam lahko zdijo bolj oddaljena, kot so v resnici, počasneje se odzivamo, trpi ravnotežje, napačno lahko ocenjujemo hitrost vozil, vse težje se prilagajamo naglim svetlobnim spremembam. Vse to vodi do prometnih nesreč, običajno s tragičnimi posledicami," opozarjajo policisti, ki voznikom polagajo na srce, da "nikar ne vozite, če ste uživali alkoholne pijače!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • kapibara1 18:19 22.avgust 2022.

    Dejstvo je, da težške prometne nesreče naredi 30 % opitih udeležencev nesreč. Kdo so pa ostali ?

  • kapibara1 18:16 22.avgust 2022.

    Upam da dobijo kelnarce nasvet, da njemu niso točile.. kaj so pa naročniki pijače na vrtu z njo delal, pa že ni več njen problem, naročniki za eno mizo, pivec za drugo mizo- Preverjeno !!

  • papak 17:13 22.avgust 2022.

    Skrajni čas da se uvede 0.0. Brezalkoholen pir pa je tudi že ratal dober...