Slovenija > Črna kronika
23330 ogledov

Ptuj: Sodnik je v lokalu, kjer je bil tudi obtoženec, naročil kavo, sledilo je to ...

Gostinski lokal na Hrvaškem
Ni jasno, ali se je Kristijan Slodnjak, obtožen pomoči pri umoru Andreja Kirbiša, norčeval iz sodnega senata, ali skušal izsiliti njegovo izločitev.

Osemintridesetletni Kristijan Slodnjak se na ptujskem okrožnem sodišču zagovarja zaradi pomoči pri umoru leto starejšega Andreja Kirbiša iz Kidričevega.  Slednji se je ukvarjal s preprodajo avtomobilov in posojanjem denarja, in eden njegovih menda večjih dolžnikov je bil prav Slodnjak, lastnik zavarovalnice Slofin v stečaju. Leta 2016 naj bi si sposodil večjo vsoto, seveda za visoke obresti, ker mu posel ni šel, kot bi moral, pa je zaostajal z vračili. Najboljši izhod iz finančne stiske naj bi se mu po prepričanju tožilstva zdel umor.

Kristijan Slodnjak | Avtor: Facebook/Popotiresniceinpravice Ptuj Kristijan Slodnjak Facebook/Popotiresniceinpravice Ptuj
Imel je alibi

Kirbiševo truplo sta 17. februarja lani, okrog pol desetih zvečer, v Mostju pri Juršincih našla vaščana, ki sta na bližnjo deponijo peljala gnoj. Pokončan je bil s tremi streli v glavo in telo, kdo je pritiskal na petelin pištole, pa ni znano. Slodnjak je imel alibi, bil je pri eni od svojih strank v Benediktu.

Zavarovalničar se zdaj na sojenje na Ptuj vozi z domačega naslova v Brezovcih v občini Dornava. Ker je v hišnem priporu, ga ne spremljajo pravosodni policisti, potrebuje le dovoljenje sodišča, da ga zapusti. Običajno se pred narokom v gostilni sestane s svojim zagovornikom, odvetnikom Andrejem Kacem, da razdelata njegovo obrambo.

Račun že plačan

V lokal se umakneta tudi med enournim odmorom, ki ga predsednica senata Bernarda Galun odredi v primeru dolge obravnave. Po poročanju Večera je bilo tako tudi prejšnjo sredo, ko je za eno od miz sedel član senata, sodnik porotnik Drago Ačimovič Svenšek. Naročil si je kavo, ko je prosil za račun, pa izvedel, da je že plačan. Denarnico je odprl Slodnjak, kar je nedopustna poteza, ki bi se lahko razumela kot poskus podkupnine in vplivanja na senat.

Za kavarniški dogodek je izvedel sodnik Jernej Praznik in ocenil, da ga je treba zabeležiti v sodni zapisnik. Tožilstvo v poravnavi računa za kavo vidi norčevanje iz senata in poskus, da bi se tega izločilo. V ponedeljek se je do tega tudi uradno opredelilo in sojenje se bo normalno nadaljevalo.

Po poti resnice in pravice

Doslej se Slodnjak ni zagovarjal, brani se z molkom, je pa njegova družina na facebooku odprla profil Popotiresniceinpravice Ptuj. "Storilec je neznan, med Kristijanom in storilcem ni popolnoma nobene povezave, nihče ne ve, komu bi naj Kristijan naročil umor, kdaj bi ga naj naročil, kje bi ga naj naročil, na kakšen način bi naj pomagal. Nič ne vedo – 'vedo' pa, da ga je naročil," med drugim navajajo "enostranskost policije" in tudi: "Motiv so našli v izposoji denarja. Kristijan si je pri pokojnem izposodil 55.000 eur, kar je dokazala tudi policija. Dokaj redno mu je vračal oderuške obresti, ki so znesle veliko več kot izposojen denar, prav tako mu je Kristijan na osebni račun nakazal 25. 000 eur glavnice; sedaj pa je osumljen naročitve umora iz koristoljubja."

Uvod zadnje, ponedeljkove objave, se glasi: "Naš cilj ni blatenje pokojnega, posledično več kot leto in pol nismo govorili javnosti o njegovem nevarnem življenju. Sočustvujemo z dogodkom, ampak smo zaradi poplave dezinformacij v medijih bili primorani obvestiti ljudstvo o dogajanjih." Sledijo pa obtožbe na račun Andreja Kirbiša, vse "podprte z dokazi in konkretiziranimi osebami".

Komentarjev 5
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 07:23 02.september 2023.

    Ne komentiram konkretnega primera, ampak pri nas je veliko takih, ki bi morali biti pravnomočno obsojeni, na prostosti in brez skrbi, da se jim kaj zgodi.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:45 02.september 2023.

    in nauk te zgodbe : Ne posojaj denarja nikomur !

  • Plavi-mil 09:17 01.september 2023.

    Kmalu so bodo iz našega sodstva norčevali že dojenčki, itak sodijo po članski izkaznici.