Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Naši policisti odkrili 16 Afganistancev

priklopnik
1/3
PU Kranj Fotografija je simbolična.
Gorenjski policisti so zjutraj pred karavanškim predorom v priklopniku, ki je prevažal mlečne izdelke, odkrili 16 ljudi, med njimi tudi devetletnega otroka.

Vsi so Afganistanci. Tujce sta več dni iz Grčije preko Italije vozila 35-letni Grk in 25-letna Grkinja, ki so ju policisti pridržali.

Afganistanci so v Slovenijo preko Italije prišli iz Grčije, kjer so bili v postopku za priznanje mednarodne zaščite. Slovenski policisti so takoj obvestili pristojni center za socialno delo, ker je bil v skupini tudi otrok, in carinsko službo. Zagotovili so jim prehrano, zaradi mraza pa tudi prevoz do brniške policijske postaje, kjer so nadaljevali z zbiranjem obvestil. V postopku so zaprosili za mednarodno zaščito, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policisti so ugotovili, da so pot proti Evropi, z različnimi prevozniki in proti plačilu več tisoč dolarjev, več mesecev nazaj začeli v Iranu. Eden od prosilcev za azil je na primer pred pol leta za več kot 4000 dolarjev iz Irana potoval preko Turčije do Grčije, kjer so ga pred približno mesecem dni obravnavali zaradi nezakonitega prehajanja državne meje. Cilj njegovega potovanja je bila Švica.

Grški voznik in njegova sopotnica sta bila pridržana zaradi suma kaznivega dejanja.

Dolžni smo jih zaščititi

Slovenija je kot podpisnica ženevske konvencije in članica EU dolžna nuditi mednarodno zaščito tistim posameznikom, ki zaščite niso deležni v državi njihovega državljanstva oziroma stalnega prebivališča. Za mednarodno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan, zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti.

Prav tako lahko za mednarodno zaščito zaprosi, kdor meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo življenje ali svoboda oziroma bi bil lahko izpostavljen mučenju ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju. O prošnji odloči pristojni organ na notranjem ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.