Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Nasilna Roma za dve leti v zapor

V Novem mestu se je nadaljevalo sojenje Bojanu Brajdiču in njegovemu sinu Iztoku Žurnal24 main
Romoma Bojanu Brajdiču in njegovemu sinu Iztoku Šajnoviču je sodišče zaradi nasilja nad Klobučarjem izreklo zaporno kazen.

Leto in pol zapora za Bojana Brajdiča in dve leti za Iztoka Šajnoviča je petčlanski sodni senat novomeškega okrožnega sodišča dosodil zaradi nasilništva nad Jožetom Klobučarjem - Čopičem.

 

2 leti ...

... kazni je dobil Iztok Šajnovič, njegov oče Bojan Brajdič pa leto in pol.

Služabništvo ni dokazano
Prvo kaznivo dejanje z obtožnice, trgovina z ljudmi, po besedah predsednice senata Mojce Hode ni dokazano: "Ni dokazano, da sta Klobučarja nasilno nastanila pri sebi, niti ni dokazano, da sta ga z ustrahovanjem prisilila, da je zanju opravljal različna fizična dela. Izkazalo se je celo nasprotno, da je po lastni volji prišel k njima." Motiva, zakaj je Klobučar obtoženca tako močno obremenil, senat ni videl v maščevanju zaradi Brajdičeve hčere ali maščevanju Damjana Brajdiča, kar sta omenjala obtoženca, pač pa v sami Klobučarjevi osebnosti, kar je pojasnila tudi izvedenka psihiatrinja. Hodetova je zaključila, da dejansko stanje ne vsebuje znakov trgovine z ljudmi, pač pa vse znake nasilništva: "Za dokazano šteje, da sta obtoženca v času, ko je Klobučar pri Brajdiču živel, nad njim izvrševala kaznivo dejanje nasilništva, v noči na 10. februar letos pa se nad njim hudo znesla, Šajnovič mu je pri tem povzročil tudi opekline."

O odškodnini niso odločali

Poleg zaporne kazni so obtoženima naložili še plačilo sodnih stroškov v višini 2700 evrov ter povprečnine za Brajdiča 2000 evrov, za Šajnoviča pa 1700 evrov. Glede Klobučarjevega zahtevka za 200.000 evrov odškodnine je Hodetova povedala, da ta postopek zanj ne daje podlage, zato so ga napotili na pravdo. Sodba še ni pravnomočna, tako tožilec kot oba zagovornika pa so včeraj že napovedali, da se bodo pritožili. Obema so pripor odpravili in ju izpustili na prostost. V pričakovanju sodbe se je pred sodiščem zbrala precejšnja množica Romov, nekateri so se razpleta tudi vidno veselili in za danes zvečer pri Brajdičevem bratu obljubljali veliko "fešto".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.