Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Našli grobnico z desetimi trupli novorojenčkov

Okostja so bila med seboj prepletena. Žurnal24 main
Ritualno žrtvovanje. V Peruju našli grobnico z desetimi trupli novorojenčkov.

Iz Peruja prihajajo pretresljivi prizori. Arheologi so v grobnici v starem mestu Pachacamac našli posmrtne ostanke 80 ljudi, med njimi desetih novorojenčkov, ki naj bi jih ubili med ritualnim žrtvovanjem.

Po besedah arheologov je število ubitih novorojenčkov večje od običajnega, njihove kosti pa so bile zakopane okoli grobnice, in sicer tako, da so bile njihove glave usmerjene proti grobnici. Poleg posmrtnih ostankov so bili tudi osebni predmeti žrtev, lesene maske in podobni predmeti, poroča Dnevnik.hr.

Umrli nasilne ali naravne smrti?

"Imamo dve hipotezi – ali so jih ubili med ljudskim žrtvovanjem bogovom ali pa so ti novorojenčki umrli naravne smrti, nato pa so jih skupaj zakopali," je dejal Peter Eeckhout z univerze v Bruslju. Ob tem dodaja, da so na nekaterih skeletih vidne posledice udarcev, našli pa so tudi znake, da so nekateri trpeli za sifilisom in različnimi oblikami raka.

To področje je sicer eno najbolj znanih arheoloških najdišč in je bilo do prihoda Špancev leta 1533 zelo pomembno versko, politično in gospodarsko središče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.