Slovenija
238 ogledov

Nataša Vodušek bo zaradi izredne odpovedi dobila 86 tisoč evrov

Nataša Vodušek (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ker je zunanje ministrstvo Natašo Vodušek, ko je zakrivila prometno nesrečo v Sarajevu, odpustilo prepozno, ji bodo morali povrniti plače za nazaj in izplačati denarno povračilo.

Nekdanja veleposlanica v BiH Nataša Vodušek je delno uspela s tožbo proti državi. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je presodilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita. Voduškovi tako pripadajo plače za nazaj, medtem ko je zunanjemu ministrstvu ni treba znova zaposliti.

V Sarajevu vinjena povzročila prometno nesrečo

Ministrstvo za zunanje zadeve je namreč Voduškovi izdalo sklep o izredni odpovedi julija 2013, saj je bila zaradi povzročitve hude prometne nesreče v Sarajevu oktobra 2008 obsojena na enoletno zaporno kazen. Kazen je začela prestajati 22. julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih služenja kazni iz zapora predčasno odpustili 30. aprila lani.

Ministrstvo odpoved podalo prepozno

Zaradi izredne odpovedi je Voduškova vložila tožbo na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani ter z njo delno uspela. Sodišče je namreč razsodilo, da odpoved ni bila zakonita, saj jo je ministrstvo podalo prepozno. Delovno razmerje ji tako po poročanju Dnevnika ni prenehalo 21. julija predlani, pač pa je trajalo do letošnjega 20. maja, ko je bila na sodišču zadnja obravnava.

Za to obdobje ji mora država obračunati vse zapadle bruto plače in od njih odvesti pripadajoče prispevke, akontacijo dohodnine pa za čas od lanskega do letošnjega maja.

Državo bo stala 86 tisoč evrov

Sodišče ji je zato namesto reintegracije prisodilo denarno povračilo, in sicer v višini njenih šestih povprečnih mesečnih plač, kar nanese 18.471 evrov bruto. Če k temu prištejemo še plače za 22 mesecev (od julija 2013 od maja letos, povprečna plača Voduškove pa je bila dobrih tri tisoč evrov bruto), bo državo odpoved nekdanji veleposlanici stala več kot 86.000 evrov bruto, brez zamudnih obresti, poroča Delo.

Voduškova je zahtevala tudi obstoj delovnega razmerja po 21. maju letos oziroma vrnitev v službo. Vendar je sodišče ugotovilo, da je zaupanje med strankama tako porušeno, da to ni mogoče. Ministrstvu je tako ni treba znova zaposliti.

Sodba sicer še ni pravnomočna.

 

 

Komentarjev 11
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:38 27.junij 2015.

    "Ministrstvo odpoved podalo prepozno"Kdo bo odgovarjal za to????

  • dragec 15:35 24.junij 2015.

    Vladek, vse bi bilo boljše, ko bo državo vodil pleško.. No tu si se pa zajebal. Pleško gre na smetišče zgodovine, ta pijana Voduškova pa nikoli nebo videla denar -pa pijana baba predstavnica SLO v BiH?????

  • vladek 12:50 24.junij 2015.

    Bravo,vidi se kdo vodi državo