Slovenija > Komentarji in kolumne
71 ogledov

"Ne bo me le nekaj minut"

Letošnje poletje je s pravim vremenom radodarno. Vroče je in sončno. Da pa lahko vročina življenje spremeni v pekel, mediji opozarjamo skoraj vsak dan. Zaradi nasvetov, kako ravnati v vročini, smo deležni kar nekaj kritik in posmehov, češ, kako smo ljudje preživeli, ko ni bilo medijev, ki bi nam solili pamet. Pa vendar.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
O reševanjih otrok iz pregretih avtomobilov smo letos poročali večkrat, prevečkrat. Opozorila, ki jih ponavljamo, še vedno niso dosegla vseh. Zato še enkrat. Puščanje otroka v avtomobilu je smrtno nevarno iz več razlogov: otroško telo se segreva bistveno hitreje kot odraslo, otrok veliko hitreje dehidrira, pade v vročinske krče, zaradi vročinskega šoka otrok lahko umre. Temperatura v avtomobilu se lahko v samo desetih minutah povzpne na nevarnih 50 stopinj Celzija ali celo več. In zelo pomembno, avtomobil se izjemno hitro segreva tudi v senci ter tudi takrat, ko so temperature zunaj znosne, oziroma, ko so le nekaj nad 20 stopinj Celzija! Poleg vsega tega imajo novodobni avtomobili sisteme zaklepanja, ko avta ni mogoče odkleniti od znotraj, če je zaklenjen od zunaj. Zato v avtomobilih ostajajo tudi otroci, ki so toliko stari, da bi sicer pregret prostor zapustil sami.

Zakaj nekateri starši taka opozorila spregledajo? Jih ignorirarajo? Gre za malomarnost, nesposobnost? Si res zaslužijo, da bi jim center za socialno delo otroka nemudoma odvzel? Kdo in kako bi moral ukrepati? Kako jih kaznovati? Je zakonodaja glede staršev, ki opustijo skrb za otroka, dovolj strogo naravnana?

Najpogostejši izgovor staršev je, da so otroka v avtu pustili le nekaj minut. "Ravno je zaspal, v trgovino pa je bilo treba le po kruh in mleko." Samo nekoliko daljša vrsta na blagajni lahko teh nekaj minut raztegne v 15 minut. A 15 minut je čas, ko se otrokovo telo na vročini pregreje do 41,5 stopinj, na temperaturo, ko mu začno odpovedovati možgani in ledvice, kar lahko povzroči trajno okvaro ali smrt.

Pa vendar, se nikomur od vas nikoli ni zgodilo nekaj takega, s čimer bi ogrozili zdravje, morda celo življenje otroka? Mu raztreseni niste nikoli dali dvojnega odmerka zdravila? Mu servirali vrele juhe? Se z njim v času vročine znašli na plaži brez senčnika? In ne nazadnje, se z vozičkom sprehajali ob prometni cesti? Vse to so dogodki, ki bi jih lahko preprečili, pa vendar z njihovimi groznimi posledicami živi marsikateri starš.

Opustitev skrbi za otroka je hud očitek. Če starš otroka pusti v avtu, ko gre nakupovat, če ga celo pozabi na zadnjem sedežu in gre v službo ali pozabi na avtocestnem počivališču, je to strahotno. Vendar ravno tako kot na malomarnost in neodgovornost staršev, kaže na to, kako narobe živimo svoja življenja. Kako pod nenehnim pritiskom časa, preobremenjenosti s službo in drugimi obveznostmi, dajemo prednost drugim stvarem, ne najbližjim, ne družini. Kako zelo smo postali avtomatizirani in kako nas je posrkalo vsakodnevno prizadevanje za materialno.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stro 08:54 13.avgust 2015.

    Ni izgovora, da pustiš otroka v avtu, ga ni...seveda preveriš zdravila preden mu jih daš, seveda preveriš če je juha ok..se znajdeš na plaži v času vročine brez sončnika? A te prežarčijo na plažo? Pogledaš zjutraj napoved in se pripraviš...ne ...prikaži več razumem tud družin z malčki, ki grejo na plažo šele ob 11ih...

  • wester62 17:04 12.avgust 2015.

    zakaj se vedno iščejo izgovori za taka dejanja zares neodgovornih in nesposobnih ljudi(v tem primeru staršev). zakaj se enkrat že ne reče,sedaj pa dosti in se ukrepa. verjetno se čaka ,da umre nekaj otrok in potem lahko se razglablja kaj ...prikaži več se ni naredilo in kaj bi se moralo.a bo tem otrokom to pomagalo? mislim ,da nič. ali pa odgovornim je malo mar za te otroke. verjetno jim je bolj do vseh denarcev ki jih potem dobijo za nakladanje v raznih omizjah in tv-jih.sramota za take odgovorne organe,ki niti malo niso odgovorni.