Slovenija > Črna kronika
125 ogledov

Nekdanji kriminalistki grozi zapor zaradi brskanja po evidencah

izrek sodbe Anže Petkovšek
Nekdanji kriminalistki Maji Tanasić grozi pet let zapora. Sodišče ji je ponudilo, da sama prizna krivdo, vendar se v sodni dvorani ni niti pojavila.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moral začeti sodni proces proti odpuščeni kriminalistki Maji Tanasić, h kateri se je takoj po tragičnem ropu pošte v Kresnicah pri Litiji junija 2011 zatekel Blaž Ereiz, eden od dveh roparjev, ki je med ropom ustrelil poštno uslužbenko.

Tanasićeva se na vabilo sodišča ni odzvala, sodnica, ki je nanjo tokrat čakala zaman, pa bo čez en teden ponjo poslala policijo in ji odredila naj Tanasićevo na sodišče prisilno privedejo.

33-letna Tanasićeva se mora sicer zdaj na sodišču zagovarjati zaradi domnevnih zlorab osebnih podatkov svojih nekdanjih sodelavcev oziroma neupravičenega brskanja po policijskih evidencah in ne zaradi nudenja pomoči oziroma zatočišča Ereizu.

Na zatožno klop zaradi preverjanja sodelavcev

Tanasićeva je le malo po tem ropu ostala brez službe; med nadzorom, ki so ga opravili njeni nekdanji delodajalci na Policijski upravi Ljubljana, so namreč ugotovili, da obstaja resen sum, da je kot kriminalistka večkrat zlorabila svoj položaj. Njeni vpogledi v policijske in upravne evidence sodeč po ugotovitvah tega nadzora niso bili vedno upravičeni. Brskala naj bi namreč za podatki o približno 280 imenih, med njimi 35 policistih, zlasti tistih, ki so preiskovali najtežje oblike kriminala, s čimer naj bi ogrozila tako postopke kot preiskovalce.

Leta 2010 naj bi tako, sumijo na policiji, med drugim celo nekaterim osumljencem kaznivih dejanj posredovala podatke s podrobnostmi o nekaterih postopkih.

Doletela jo je odpoved delovnega razmerja, ki jo je nato zaman poskušala izpodbiti s tožbo na delovnem sodišču, ki pa je pritrdilo policiji oziroma ministrstvu za notranje zadeve, da je bila odpoved službe Tanasićevi povsem pravilna in zakonita.

Hkrati pa so jo bivši delodajalci tudi kazensko ovadili oddelku na specializiranem tožilstvu (SDT), ki se ukvarja s pregonom kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešili policisti.

Lahko bi priznala sama

Tanasićevi je zato sodnica, ki vodi kazenski postopek proti njej, želela najprej ponuditi, naj sama prizna krivdo in se v zameno za to s tožilstvom pogodi za kazen. Ker se Tanasićeva na sodišču ni pojavila, lahko sodnica zdaj sklepa, da te ponudbe ne sprejema. Zaradi česar je pričakovati, da ji bodo začeli v naslednji mesecih soditi. Grozi ji do pet let zapora.

Že v petek pa Tanasoćevo spet vabijo na sodišče. Proti njej namreč poteka tudi sodni proces zaradi žaljive obdolžitve, zaradi česar jo je ovadil njen nekdanji sodelavec, kriminalist Dušan Mikolčevič.

Po tragičnem ropu v Kresnicah mu je namreč Tanasićeva javno očitala, da naj bi nad njo izvajal nedopusten pritisk in skupaj s še nekaterimi sodelavci od nje zahteval naj jim na vsak način pomaga ujeti roparja pošte, potem ko jim je priznala, da Ereiza pozna. Mikolčevič poudarja, da pri takšnih pogovorih sploh nikoli ni bil prisoten. Tanasićevi pa grozi še do pol leta zapora.

Na sodišče bi zaradi tega morala že prejšnji teden, ko ji je sodnik, ki vodi ta postopek, prav tako nameraval ponuditi naj sama prizna krivdo in se pogodi za kazen. A se tudi tedaj na sodišču ni pojavila. Svoj izostanek pa je Tanasićeva opravičila zaradi bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.