Slovenija > Črna kronika
3326 ogledov

Nekdanji policist osumljen več ropov

Policija Saša Despot
Policisti PU Celje so v torek zvečer prijeli dva moška, osumljena več ropov bencinskih servisov in pošt na širšem celjskem območju.

V torek okoli 20.30 so prijeli in pridržali 29- in 41-letna državljana Slovenije, ki ju sumijo storitve več kaznivih dejanj. Oba osumljenca sta z območja Celja, je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, Damijan Turk.

Osumljenca sta tega dne okoli 20. ure ob zapiranju bencinskega servisa zamaskirana pristopila do zaposlene osebe in od nje z uporabo sile zahtevala, da jima izroči denar in vinjete. Kraj sta zapustila z osebnim avtomobilom.

Policisti so prejetem obvestilu osumljenca pričeli zasledovati in ju večkrat poskušali ustavljati. Voznik ni upošteval navodil policistov, ampak je z vožnjo nadaljeval. Z veliko hitrostjo je nadaljeval vožnjo po avtocesti v smeri Dramelj, nato pa po stranskih cestah v smeri Slovenskih Konjic, kjer so ga s pomočjo stingerja ustavili. Zaradi poškodb, ki so nastale na vozilu, sta osumljenca vozilo zapustila in bežala peš. Kmalu so ju policisti prijeli in obvladali. Osumljenca sta med begom poškodovala tudi več policijskih vozil.

Osumljenca sta v torkovem ropu odtujila denar in vinjete v vrednosti več kot 50.000 evrov.

poškodovano vozilo osumljencev ropa | Avtor: PU Celje PU Celje

V nadaljevanju so policisti osumljenca povezali še s tremi ropi na njihovem območju. Ugotovili so, da sta osumljenca 1. marca 2019 okoli 18. ure oropala pošto na Vranskem. Zaposleno sta s silo in grožnjo prisilila, da jima je izročila 6.500 evrov.

Osumljenca sta 20. oktobra lani okoli 22. ure zamaskirana in oborožena s pištolo vstopila v bencinski servis v Šempetru in od zaposlenih z grožnjami izsilila denar in vinjete v vrednosti nekaj manj kot 5.000 evrov.

Preiskava je pokazala, da sta 21. novembra lani oropala pošto na Teharjah in odnesla plen v vrednosti okoli 6.500 evrov.

Zoper oba bo podana kazenska ovadba za štiri kazniva dejanja ropa. Danes v večernem času ju bodo prepeljali pred preiskovalnega sodnika. Za to dejanje je zagrožena kazen od 3 do 15 let zapora.

Zoper 41-letnega osumljenca bo podana tudi ovadba zaradi preprečitve uradnega dejanja in nevarne vožnje. Za tovrstna kazniva dejanja osumljenca v preteklosti še niso obravnavali.

Policisti nadaljujejo s preiskavo še okoli 10 ali več kaznivih dejanj, v katera sumijo, da bi lahko bila vpletena osumljenca. Najprej se bodo osredotočili na dogodke v lanskem letu, potem pa tudi v obdobje pred tem.

Osumljenca sta praviloma v vseh teh primerih uporabila silo in orožje. Vsem tem ropom je bilo skupno, da so se zgodili ob zapiralnem času. Kot je povedal Turk, je policija že dlje časa izvajala preiskavo in prikrite preiskovalne ukrepe.

Na vprašanje, ali sta bila osumljenca v preteklosti obravnavana za kakšna druga kazniva dejanja, je Turk pojasnil, da je 41-letni osumljenec bivši uslužbenec policije, ki mu je bila sredi leta 2018 odpovedana pogodba o zaposlitvi. Razlog so bila premoženjska kazniva dejanja. To ni bilo prvič, da je bil osumljenec odpuščen iz policije. Prvič so ga odpustili leta 2011, a je bil potem po odločbi sodišča vrnjen na delovno mesto. Več o razlogih za odpoved leta 2018 Turk ni mogel razkriti, saj je aktivnosti v zvezi s tem vodilo specializirano državno tožilstvo.

poškodovano vozilo osumljencev ropa | Avtor: PU Celje PU Celje
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 20:47 16.januar 2020.

    Med genijem in norcem ni velike razlike, kot tudi med policajem in zločincem ne. Vsi policaji, ki so se prekvalificirali v zločince, imajo na Policiji še vedno veze, poznanstva in prijatelje - informatorje. Vsi imajo tudi orožje in so vešči ...prikaži veči baratati z njim, kot tudi obilo predznanja na vseh sektorjih zločina.

  • sam50 15:36 16.januar 2020.

    Verjetno je bila prva izjava ob prijetju-glej ga,ta je pa naš....

  • tororeal 14:04 16.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks