Slovenija > Črna kronika
18101 ogledov

Nekdanji poslanec naj bi goljufal s skuterji

Luka Juri D. M. Luka Juri pozdravlja bralce Žurnala24.
Luka Juri na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za poslovno goljufijo, v kateri je bila družba M Tehnika oškodovana za 62.000 evrov.

Šestinštiridesetletni Luka Juri, geograf in doktor znanosti, je bil od leta 2008 do 2011 državnozborski poslanec Socialnih demokratov, od septembra 2012 do svojega odstopa konec marca lani direktor Pokrajinskega muzeja Koper, zatem je v sosednji Italiji delal za nepremičninsko agencijo z menda dvomljivim slovesom. Zdaj je, tako kot njegova žena, brezposeln, brez premoženja in avtomobila. Z družino živi od prihrankov.

Električni skuter | Avtor: nicomvehicle.en.made-in-china.com Fotografija je simbolična. nicomvehicle.en.made-in-china.com
Ti morda, vsaj deloma, izvirajo tudi iz prodaje njegovega podjetja Modri val sicer že daljnega leta 2010. In prav v zvezi s to družbo ga ljubljansko okrožno tožilstvo preganja zaradi domnevne poslovne goljufije.

Motocikle plačali vnaprej

Po obtožnici, ki jo zastopa tožilec Matej Peterca, je Juri med 21. decembrom 2012 in 18. januarjem 2013 kot direktor družbe Modri val, d.o.o., pri izvajanju pogodbe o dobavi električnih skuterjev v skupni vrednosti 71.900 evrov prikrival predstavnikom družbe M Tehnika, d.d., da imajo blokirane račune, in jim lažno prikazoval, da bodo obveznosti, ki so jih delno izpolnili v višini 24.800 evrov, v celoti uresničili do 28. februarja 2013. Dva komercialista M Tehnike je takrat v dokaz peljal v skladišče in jima pokazal zalogo skuterjev v vrednosti 46.000 evrov.

M Tehnika, ki je vseh 71.900 evrov plačala vnaprej, je zato pristala na nadaljne sodelovanje z Modrim valom in 21. decembra 2012 sklenila z njim predlog nabavnih pogojev za dobavo električnih skuterjev v letu 2013 v vrednosti 50.000 evrov, pogodbo je podpisal Juri. Takrat so nakazali 15.000 evrov avansa.

Dostavili niti enega

Toda od Modrega vala niso več prejeli niti enega skuterja. Še več, podjetje naj jih niti ne bi nameravalo dobaviti, saj jih ni naročilo pri proizvajalcu Nicom Vehicles. Ta tudi ni prejel 15 tisočakov avansa, kot je menda Juri dokazoval z lažnimi elektronskimi sporočili.

Sin nekdanjega poslanca ZLSD in koprskega župana Aurelia Jurija je bil direktor Modrega vala do 18. januarja 2013, a naj bi še štiri dni kasneje, ko torej ni več opravljal svoje funkcije, prav tako po elektronski pošti predstavnikoma M Tehnike obljubljal, da bodo z dostavo skuterjev začeli 15. februarja in končali 5. marca. 

Od vsega tega ni bilo nič in zaradi zgolj delne izpolnitve obveznosti je bila M Tehnika oškodovana za 62.000 evrov.

Modri val prodal Italijanu

Juri se ta teden pred sodnico Dejano Fekonja ni zagovarjal, kot je zanj izjavil njegov zagovornik, odvetnik Branko Gvozdič, bo to storil v nadaljevanju postopka. Smo pa poslušali njegov pisni zagovor iz preiskave, iz katerega izhaja, da je poslovodstvo Modrega vala moral opustiti, ko je postal poslanec v državnem zboru. Leta 2010 je podjetje za neznano vsoto prodal Italijanu Gianricu Cappaiu in se sredi leta 2012 z njim dogovoril, da spet postane direktor, a le začasno, toliko da se Modri val znova proda. "Nikogar nisem zavajal: ko sem bil direktor, so bili skuterji v skladišču, kasneje sem izvedel, da so jih začeli odvažati s kombiji, prav tako perilo, ki smo ga tudi prodajali. Takrat nisem več vodil firme."

Da M Tehnike ni obvestil o blokiranih računih, se mu ne zdi sporno: "Ti podatki so bili dostopni na spletu, recimo na bizi.si."

Lahkomiselnost ni goljufija

Po prenehanju direktorske funkcije 18. januarja 2013 Juri po svojih navedbah ni več z nikomer komuniciral in tako predstavnikom M Tehnike ni poslal očitanih elektronskih sporočil. "Upam, da se ne misli, da je bivši poslanec in direktor muzeja kradel skuterje in perilo. Sem pa ravnal lahkomiselno, ker sem novemu lastniku (Cappaiu, op.a.) za novega direktorja predlagal človeka, ki ga nisem poznal. Lahkomiselnost pa ni goljufija," je Juri na sodišču še kategorično zanikal krivdo.

Na naslednji obravnavi 22. januarja bo sodišče zaslišalo kopico prič, ki naj bi razjasnile dogajanje v Modrem valu. Neuradno naj bi bila oseba, ki jo je Juri predlagal Cappaiu za vodilni kader, zgolj takoimenovani slamnati direktor...
 

Komentarjev 22
  • Idioti 22:37 17.november 2023.

    Kaj a Demokracije več nobeden ne bere , da so se morali teli SS-ovci raspasti po drugih portalih !

  • drugačen 18:42 17.november 2023.

    Luka bo dobil opomin, sprejemam stave. Mož je na tapravi strani in teh se ne oglobi.

  • Kmodri 15:47 17.november 2023.

    Enkrat pri koritu, vedno pri koritu!