Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Neonacisti nad anarhiste

Študente skrbi naraščajoča nestrpnost v družbi. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Po predstavitvi časopisa je skupina treh nacijev v organiziranem napadu napadla skupino študentk in študentov. Naš vir dodaja, da je motiv napada nestrpnost do drugače mislečih.

Včeraj okoli 12.30 je pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani skupina treh neonacistov napadla skupino študentk in študentov, ki so se s fakultete odpravljali po predstavitvi časopisa Avtonomija. Napadli so jih s solzivcem in jih nato začeli brcati ter vleči proti tlom. Študenti so napadalce odrinili in poklicali policijo. Ta je od fakultete dobila posnetke varnostnih kamer in bo prek njih poskušala identificirati napadalce.

Časopis anarhistov
Ob izidu prve številke Avtonomije novembra leta 2009 so avtorji zapisali, da je časopis izraz anarhističnega gibanja in sredstvo njegovega organiziranja. Je rezultat trdnega namena anarhistk in anarhistov, da tvorno sodelujejo v političnih bojih sedanjosti in prihodnosti, so še dodali.

"Najprej je šel mimo naše stojnice fant, si malo ogledoval, nakar je nekoga poklical in čez približno pol ure je prišla skupina treh nacijev, starih nekje med 15 in 18 let. Nekaj časa so nas opazovali, okoli pol enih, ko smo zapustili prostore fakultete, pa so nas napadli nekaj metrov stran od vhoda," je dejala ena izmed udeleženk incidenta.

"Bili so neonaciji. Napadli so brez besed. Enega fanta so poškropili s solzivcem, ko pa so videli, da jih je premalo, so se razbežali. Nihče ni bil poškodovan, lahko pa zatrdimo, da je šlo za napad iz sovraštva," še dodaja študentka.

Policija: "Motiv neznan"
"Storilci so pristopili do 29 letnega občana ter ga napadli. Med fizičnim napadom so uporabili tudi solzivec. Po do sedaj zbranih podatkih občan
ni bil telesno poškodovan. Glede samega dogodka policisti nadaljujejo s
preverjanjem okoliščin dogodka ter z ugotavljanjem tako motiva kot
identitete storilcev
," je zatrdil Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

"Napad skrbno načrtovan"
Iz drugega vira smo izvedeli, da je bil vzrok za napad sovražnost do drugače mislečih. Ena izmed oseb, ki so delile časopis, občasno dela kot natakarica v bližnjem lokalu, nekatere preostale žrtve napada pa so člani različnih aktivističnih organizacij (ekoloških, feminističnih ...). Žrtev napada naj bi po navedbah vira tik pred napadom slišala enega izmed neonacistov klicati po telefonu ostale pajdaše, češ "tu so, v avli, pridite hitro!". Vir še dodaja, da so nasilneži napadli ravno v mrtvem kotu varnostne kamere, kar jasno kaže na to, da je bil napad predhodno načrtovan. 

Podoben napad pred slabim letom

Na napad so se odzvali tudi študenti fakultete, ki so ga obsodili in opozorili na podoben incident, ki se je zgodil pred enim letom. Takrat je skupina neonacistov prišla na okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji in fizično napadla snemalca.

Opozarjajo tudi na naraščajoči problem nestrpnosti do drugače mislečih in spolno usmerjenih ter pri tem s prstom kažejo tudi na aktualno politiko, ki s svojo retoriko takšno razmišljanje še spodbuja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.