Slovenija > Črna kronika
14922 ogledov

Martinovo: Rekorder mrtvo pijan v Čatežu

Policijski zapisnik alkohol Andrej Leban

V Zavodu Varna pot, kjer so na martinovo v popoldanskih in nočnih urah obiskali več prireditev, so ugotovili, da je pri 56 odstotkih voznikih od 515 testiranih alkotest pokazal rezultat 0,0 mg alkohola/l izdihanega. Če prištejemo zraven še tiste, ki so pihali manj kot 0,24 mg alkohola/l izdihanega zraka (0,5 promilov), se je to število povečalo na kar 75 odstotkov.

Vseeno pa je četrtina voznikov, ki so sodelovali v akciji, pa je napihalo več kot 0,24 mg/l. Tokratni neslavni rekorder iz Čateža pa je imel v litru izdihanega zraka 1.16 mg alkohola. Na koncu se je odločil se je, da gre domov z organiziranim avtobusom.

"Voznike smo pozvali naj bodo vseeno odgovorni in jim ponudili alternative vožnji pod vplivom alkohola," so svoje delovanje povzeli pri nevladni organizaciji Zavod varna pot in dodali, da so se z njihovimi nasveti in predlogi načeloma strinjali. Mnogi med njimi so se odločili za prevoz nazaj z organiziranimi avtobusi ali taxiji, nekateri so svoje ključe prepustil treznemu prijatelju ali ženi.
 

"Z izvedbo akcije Čista nula, čista vest ob Martinovem smo zelo zadovoljni – tako s samim izvedbenim delom kot tudi izredno pozitivnim odzivom organizatorjev in obiskovalcev prireditev ter seveda medijskim odzivom, ki kažejo, da so tovrstne akcije zaželene in pripomorejo k informiranju javnosti o omenjeni problematiki," so v sporočilu za javnost poudarili organizatorji akcije Zavod Varna pot, ki deluje na področju prometne varnosti, nudi pomoč žrtvam prometnih nesreč.

V prvi polovici letošnjega leta so alkoholizirani udeleženci povzročili 763 prometnih nesreč, od tega 20 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 66 s hudimi telesnimi poškodbami. V istem obdobju je življenje izgubilo 16 mladih oseb, starih od 16 do 34 let, 76 se jih je huje, 1218 pa lažje poškodovalo, so sporočili iz zavoda.

Komentarjev 1
  • kapibara 10:55 13.november 2017.

    Big dil, bit na Martinovanje alkoholiziran.. saj za to pa je- greš na Martinovo, BISTVO je to, da so bili ti napihovalci PEŠ in so ključe pustili drugim. Niso napihali za volanom