Slovenija > Črna kronika
3174 ogledov

Neverjetno, koliko je naložil v vozilo

Avtocestna policija Anže Petkovšek
Slovenski prevoznik za skoraj polovico prekoračil dovoljeno skupno maso vozila

Prekoračil skupno maso vozila za skoraj dvajset ton

Patrulja Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana je včeraj v zgodnjih jutranjih urah na avtocesti pri Kompoljah ustavila in kontrolirala voznika sedlastega vlačilca s polpriklopnikom, ki ga je vozil lastnik in hkrati zastopnik slovenskega podjetja. Kot so pojasnili policisti, je na polpriklopnem vozilu prevažal t. i. razsuti tovor, in sicer koruzo, pri tem pa prekoračil skupno maso vozila za skoraj dvajset ton. 

Njegovo vozilo bi namreč lahko skupaj doseglo zgolj 25.320 kg tovora, bruto skupna masa skupine vozil pa naj bi znašala 40.800 kg.

Zdelo se jim je sumljivo, niso se motili ...

Glede na prevozne listine in dejansko stanje na kraju postopka so policisti posumili, da je vozilo preobremenjeno in da sta prevoznik in nalagalec priredila prevozne listine, da bi pri morebitni kontroli zavedla nadzorne organe. 

Niso se zmotili, saj so po tehtanju ugotovili, da je skupna masa skupine vozil znašala kar 59.200 kg, torej 45 odstotkov več od dovoljene mase. "Preseženi so bili tudi osni pritiski in največja dovoljena masa vlečnega vozila, ki jo je določil proizvajalec vozila," so dodali policisti. Izrekli so mu globo v skupnem znesku 3.400 evrov, zakonitemu zastopniku pravne osebe pa izdali plačilni nalog za 12.000 evrov.

Poleg tega so vozilo izločili iz prometa ter z njega odstranili registrske tablice.

Tokratni primer je že drugi v dveh dneh, ko so policisti ugotovili visoke preobremenitve pri tovornih vozilih. "Vsakršne preobremenitve ogrožajo varnost prometa, saj se povečuje tveganje za preobremenitev varnostnih komponent, ki jih je predvidel proizvajalec vozila, kar vpliva tudi na poškodbe voziščne konstrukcije," so pojasnili policisti in dodali, da bodo na tovrstna ravnanja pozorni tudi v prihodnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • h4ck3r 10:57 28.oktober 2021.

    Pravilno...več takšnih kontrol in mogoče bomo počasi spremenili našo balkansko miselnost!