Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Ni izplačeval plač, prispevkov

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Kriminalisti so ovadili osebo, ki je oškodovala več upnikov za skoraj 250.000 evrov.

Murskosoboški kriminalisti so kazensko ovadili dve osebi iz društva z območja. Prvo je doletela ovadba zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev, oškodovanaj upnikov ter ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Druga oseba je ovadena zaradi pomoči pri ponarejanju ali uničenju poslovnih listin. 

Prvoosumljena oseba zaposlenim več mesecev ni izplačevala plač, prispevkov in ostalih dajatev, ter regresa za letni dopust za leto 2012, s čimer je zaposlene oškodovala za najmanj 36.000 evrov. Proračun Republike Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa so bili oškodovani za okrog 118.000 evrov.

Prvoosumljena oseba prav tako ni poskrbela za enakopravno obravnavo upnikov in je prevzemala nove obveznosti kljub temu, da je bilo društvo trajno plačilno nesposobno in nelikvidno. Z namenom prednostne obravnave upnikov je društvo poslovalo z gotovino, pri čemer pa ni vodilo blagajniškega dnevnika ali druge podobne pregledne evidence glede prilivov in odlivov gotovine. Vsa dokumentacija v zvezi s prilivi in odlivi gotovine je zelo pomanjkljiva in nepregledna in veliko izdatkov je brez osnove. Poleg tega je društvo preusmerilo večji del finančnih tokov na novoustanovljeno društvo. Oškodovanih je bilo več upnikov za okrog 249.000 EUR.

Prvoosumljena oseba iz društva je ob pomoči drugoosumljene osebe sestavila in javno objavila lažne bilance, s čimer je zavajala člane nadzornega in upravnega odbora društva ter upnike.

Komentarjev 1
  • erikkk 16:35 25.april 2014.

    S takimi je treba za več let v zapor pa tam odslužit nakradeno ter jim pobrat vso premoženje...