Slovenija > Črna kronika
540 ogledov

"Nisem dobavljal droge"

Očistimo slovenijo Žurnal24 main
Na kranjskem okrožnem sodišču se je z branjem obtožnice in zagovori začelo sojenje osmim obtoženim prepovedane trgovine z drogami, ki jih je policija odkrila v obsežni akciji maja lani in ki na predobravnavnem naroku niso priznali krivde.

Pred sodnico Andrijano Ahahčič so danes stopili 28-letni Senad Pavleković, 31-letni Darko Palević, 32-letni Zoran Matović, 31-letni Bojan Rodić in 30-letni Milan Rikanović, ki so od maja v priporu, ter 47-letni Rade Bubanja, 29-letni Darko Radonjić in 27-letni Jasmin Džafić, ki se branijo s prostosti.

Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in nedovoljenega prometa z drogami. Obtoženi naj bi preprodajali večje količine kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov.

Po tem ko je tožilka Nadja Gasser danes prebrala obtožnico, so sledili zagovori obtoženih.

"Nisem kriv. Dogodki, ki se mi očitajo, so se res zgodili, ampak so bili napačno razumljeni. Nisem storil nobenih kaznivih dejanj," se zagovarja Darko Palevič, eden od devetih domnevnih tihotapcev droge, ki jim danes začenjajo soditi na kranjskem sodišču.

Kot domnevne člane velike kriminalne združbe jih je policija prijela sredi lanskega maja, v eni najobsežnejši kriminalističnih akcij v zgodovini države. "da sem prikrito tihotapil drogo, so kriminalisti to domnevo obrnili sebi v prid," dodaja Palevic. Hkrati je sodnici očital, da mu ne pusti videti svojega novorojenega otroka, ki se mu je rodil po skoraj treh mesecih v priporu. "Spoštovana gospa sodnica, vem zakaj sem v priporu, ne razumem pa zakaj tožilka zahteva zame tako strogo kazen in zakaj nisem smel na obisk v porodnišnico."

"Kar se mi očita nisem storil. Nisem dobavljal droge. Dalje pa se bom zagovarjal, ko bom slišal posnetke tajnega prisluškovanja meni, ki jih je posnela policija," pravi prav tako domnevni tihotapec Bojan Rodič. Tako kot nekateri ostali obtoženi tudi on zagotavlja sodišču, da mnogih domnevnih tihotapcev, s katerimi se je znašel na zatožni klopi sploh ne pozna. Krivdo za nečedne posle pa je zvalil na tiste, ki so nezakonite posle in sodelovanje v tej združbi že priznali. "Poudarjam, da nisem član nobene hudodelske združbe. Enostavno smo prijatelji, ki se dolgo poznamo. S Palevičem sva odraščala skupaj."

Večine soobtoženih ne pozna niti Milan Rikanović. "Nisem bil noben organizator preprodaje droge. To vedo tako kriminalisti in tožilka. Pravi organizator je bil tajni delavec policije, jaz sem delal po njegovih navodilih. On je bil scenarist, jaz sem samo igral v njegovem filmu," Rikanović.

Razbili trgovino z drogami in orožjem

Obsežne aretacije so 11. maja lani potekale na Gorenjskem, v Ljubljani in na Primorskem, akcije pa se je neuradno prijelo ime Očistimo Slovenijo. V trgovini z drogami in orožjem naj bi po ugotovitvah policistov delovalo 47 oseb, zoper katere so vložili ovadbe za 193 kaznivih dejanj. Že septembra lani so v Kopru dva obtožena obsodili na krajši zaporni kazni, dva pa na pogojni kazni.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 05:34 18.oktober 2016.

    Goni bandu natrag u Bosnu , pa naj tam kradejo in dilajo ! Najprej v postopku vzeti državljanstvo staršem , posledično pa še takšnim njihovim " ponosom "

  • feferon 13:51 06.marec 2013.

    Pa sami čistokrvni Slovenci z mehkimi ć-ji. Ti se pa res niso mogli ukvarjati z drogo! hahaha

  • Ferluci 09:12 06.marec 2013.

    Ej, brez veze. Spet jih bodo oprostili, odpravili pripor, spustili...