Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Niz eksplozij na kitajskih avtobusih

Kdo je podtaknil eksplozijo na avtobusu, še ni jasno, vendar pa oblasti sumijo, Žurnal24 main
Eksplozije, ki so odjeknile na treh kitajskih avtobusih, so zahtevale življenja treh ljudi, 14 pa je bilo ranjenih. Policija je že močno poostrila nadzor, saj se boji podobnih dejanj v času prihajajočih iger.

Policijske oblasti so napad v mestu Kunming v provinci Yunnan označile za sabotažo, medtem pa že poteka obsežna iskalna akcija za storilci okrutnega zločina, kot so ga same poimenovale.
Niz eksplozij se je zgodil manj kot tri tedne pred olimpijskimi igrami v Pekingu, za katere so oblasti že opozorile, da bi lahko postale potencialna tarča terorističnih napadov, je poročal Reuters.

Prva eksplozija je odjeknila ob 7.10 zjutraj po tamkajšnjem času, druga pa takoj za tem v bližini prve. Tudi tretja eksplozija je po poročanju kitajskih medijev odjeknila nedaleč stran, vendar je uradne oblasti niso ne potrdile ne zanikale.

Eksplozija verjetno delo razjarjenih kmetov
Kitajska se pogosto srečuje s podobnimi eksplozijami, ki so posledica razjarjenih kmetov ali delavcev, ki na tak način izražajo svoj protest zoper revščino in korupcijo. Policija sumi, da so bile eksplozije morda odgovor na aretacijo petih ljudi zaradi napada na lokalno tovarno gum v že dolgo trajajočem sporu med kmeti in omenjeno tovarno.

Kitajske oblasti si še posebno v predolimpijskem obdobju močno prizadevajo, da bi pod preprogo pometle vse družbene spore in nemire, saj bo le tako lahko Kitajska svetu pokazala sliko, kot jo želi videti sama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.