Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Nižja kazen za napad v Openu

Cafe Open Saša Despot
Višje sodišče v Ljubljani je napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča pred lokalom Cafe Open znižalo zaporno kazen.

Pri pregledu pritožb zagovornikov Marka Kousa, Jana Stenovca in Jerneja Šercerja je sodišče ugotovilo, da obstajajo razlogi za izrek nižje zaporne kazni. Med olajševalnimi okoliščinami so med drugim našteli dozdajšnjo nekaznovanost in mladost napadalcev ter tudi to, da vsi trije izhajajo iz urejenega družinskega okolja. 

Kot še poročata današnji Dnevnik in Delo, so jima v dobro šteli tudi to, da si je eden od njih našel službo, druga dva pa sta se vpisala na fakulteto. Upoštevali pa so tudi, da so se vsi trije pokesali in se oškodovancu opravičili.

Kousu ne bo treba za zapahe, saj je kazen že odslužil v priporu, druga dva pa sta bila v priporu slabih pet mesecev.

Stroške bodo morali povrniti

Pač pa zagovorniki niso bili uspešni glede tega, kdo bo plačal stroške kazenskega postopka in sodne takse. Višje sodišče je namreč tako kot okrožno sodišče odločilo, da morajo stroške postopka povrniti obtoženci.

Obsojeni so 25. junija 2009 pred omenjenim ljubljanskim lokalom s prižganimi baklami in kamni napadli in poškodovali Blažiča, ki se je udeležil literarnega večera gejevske in lezbične literature. Ljubljansko okrožno sodišče je napadalce marca lani zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti obsodilo na leto in pol zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.