Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Noge je dobilo 93.591 litrov bencina

Žurnal24 main
Iz rezervoarjev Petrola v Račah je avgusta lani izginila večja količina bencina iz državnih rezerv. Policija izginotje preiskuje, direktor Zavora za obvezne rezerve pa trdi, da je izguba znotraj standardov.

Po poročanju časnika Dnevnik je v najetih rezervoarjih Petrola naftne derivate skladiščil Zavod za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov, ki je l ani na veliko kupoval in v skladišča spravljal naftne derivate. Med enim takšnih nakupov, ko so iz Kopra v Rače s cisternami vozili motorni bencin, so po nekaj dneh ugotovili, da jim manjka kar 93.591 litrov bencina. Manjše izgube bencina - do 500 litrov na milijon - so pri transportu in skladiščenju pričakovane in normalne, tokrat pa je v enem tednu zmanjkalo več kot 90.000 litrov bencina.

Pristojni menijo, da je do primanjkljaja prišlo bodisi med prevozom s cisternami iz Kopra bodisi v samem skladišču.

Nekateri sumijo direktorja zavoda
Direktor zavoda za obvezne rezerve Anton Grabeljšek zanika vsakršno odgovornost, čeprav so se po navedbah Dnevnika pojavili namigi, da bi lahko bil tudi sam vpleten v domnevno krajo državnega bencina. Grabeljšek trdi, da so informacije o njegovi vpletenosti v izginotje bencina plod nekaj užaljenih delavcev zavoda. Povedal je, da so po zaznanih prvih sumih lani avgusta nemudoma uvedli dodatni nadzor pri nalaganju cistern v Kopru in pri njihovem raztovarjanju v Račah. "Potem so se izgube bistveno zmanjšale," je pojasnil.

 
 

Poudarjam, da država ali naš zavod pri tem manku ni bil oškodovan, saj ima za vrednost manjkajočih količin unovčeno bančno garancijo. Tako ne moremo govoriti o kakršni koli izgubi državnih sredstev..

Anton Grabeljšek

 
Grabeljšek je danes v izjavi za javnost zapisal, da je skupen prevoz bencina na relaciji Koper-Rače (prevoznik je bil TIB Ilirska Bistrica) znašal 27 milijonov litrov, pri tem pa so zabeležili manko v višini 92 tisoč litrov. To predstavlja 3,4 promilov, medtem ko veljavni standard dovoljuje pet promilov izgub na poti.

Ker pa ima njihov zavod za take prevoze ostrejše kriterije, manko 92 tisoč litrov pri prevozu 27 milijonov litrov predstavlja manko, ki je nad pogodbenim, zato so pri prevozniku unovčili bančno garancijo, da so pokrili protivrednost manjkajočih količin. Hkrati se s skladiščnikom v Račah intenzivno pogajajo o škodi in skušajo ugotoviti vzrok manka.

Direktor še pojasnjuje, da so "z aradi velikosti in tehnologije rezervoarjev" prve meritve pri polnjenju rezervoarjev opravili šele več dni po začetku polnenja. 8. avgusta je bil zatem, kot navaja, sklican prvi skupni sestanek skladiščnika prevoznika in zavoda v skladišču v Račah. Po podpisu zapisnika je zavod sam še isti dan pisno obvestil Carinsko upravo RS. Po dodatnih preverjanjih pa je 12. avgusta poslal pisno informacijo na policijo.

So se z njim vozili preko meje?
Policija v zadevi zbira obvestila, zaradi interesa preiskave pa podrobnosti ne morejo povedati. Po neuradnih virih omenjenega časnika pa policisti sumijo tudi to, da je odtujenih 93.591 litrov bencina končalo na zasebnih bencinskih servisih v Sloveniji ali nekje čez mejo.

Sicer pa je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik odredil izredno notranjo revizijo v zavodu za naftne rezerve. Gre za preveritev pravilnosti in smotrnosti poslovanja zavoda v letih 2007 in 2008. Revizija mora biti opravljena do konca marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.