Slovenija > Črna kronika
25647 ogledov

Nov preobrat na sojenju Sebastienu Abramovu

Sebastien Abramov D. M. Sebastien Abramov
Sebastien Abramov, ki trdi, da je Sara Veber umrla v nesreči pri čiščenju orožja, spet hoče zavleči sojenje, preklicati je nameraval pooblastilo že petemu odvetniku, Dušanu Tanku. Sodišče je njegovo zahtevo tokrat zavrnilo.

Od nasilne smrti 24-letne Sare Veber je 15. marca pretekelo že dolgih osem let. Sebastien Abramov, takrat se je imenoval še Sebastjan Colarič, je tistega dne po svojih besedah v hiši Vebrovih na Pernovem pri Žalcu čistil polavtomatsko puško, ta pa se je sprožila ravno, ko je njegovo dekle držalo za cev. Krogla je bila zanjo usodna.

Trdil je torej, da je šlo za tragično nesrečo in tudi celjski kriminalisti so primer dolgo preiskovali kot kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, preobrat pa se je zgodil, ko je prišla na plan afera odrezana roka. V tem primeru sta Abramov in Julija Adlešič prav tako sprva zatrjevala, da si je roko odrezala po nesreči, nazadnje pa krivdo priznala. Večino kazni, ona leto in sedem mesecev in on dve leti in pet mesecev zapora, sta prestala že v priporu.

Obravnave odpadale ena za drugo

Sojenje za umor se je začelo 15. aprila lani in se vleče kot jara kača. Abramov je odslovil kar tri zagovornike, Mitjo Pavčiča, Borisa Grobelnika in Primoža Pokliča, nazadnje ga je prek brezplačne pravne pomoči branil Michael Rotter. Ta je s procesnimi predlogi dosegel tudi preložitev nekaj obravnav, denimo 1. februarja letos, ko je posumil, da se je senat "okužil" z gledanjem oddaje Preverjeno o njegovem klientu na komercialni postaji Pop TV, predvajano tri tedne prej, v kateri naj bi bili razkriti tudi nekateri dokazi, izločeni iz sodnega spisa. Še posebej je izpostavil sodnico porotnico, ki naj bi mu na hodniku povedala, da je v prispevku izvedela nekaj novih stvari, zato je predlagal njeno izločitev. Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek ga je zavrnila, češ da gre za zavlačevanje postopka.

Dušan Tanko | Avtor: D. M. Odvetnik Dušan Tanko D. M.
Preložena je bila tudi obravnava, razpisana za 20. marec, takrat se je Abramov počutil slabo tako fizično kot psihično, da ni sposoben sedeti v sodni dvorani, so potrdili tudi ob pregledu v psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Topolovec Dolinškova ni izpeljala naroka niti 4. maja, ko je bil odvetnik Rotter "upravičeno nujno zadržan". Kot smo izvedeli, je zbolel. Dva tedna kasneje, 19. maja, pa je na okrožno sodišče v Celju poslal elektronski dopis, da preklicuje pooblastilo Abramovu zaradi bolezni in "drugih razlogov", katerih, ni navedel.

Odloča se med dvema zagovornikoma

O tem je bil seveda obveščen tudi obtoženec, ki mu je sodišče odredilo, da si do 25. maja poišče novega zagovornika, toda tega ni storil. "Ko sem dobil dopis, sem takoj javil, da iščem drugega odvetnika, a ga je za tako hudo obtožbo težko najti na hitro. Zdaj se odločam med dvema, svojo izbiro bom sporočil v nekaj dneh," je danes pojasnil Topolovec Dolinškovi.

Vendar brez zagovornika ni bil: ker mu grozi kazen, daljša od osmih let zapora, mu je sodišče moralo postaviti novega, po uradni dolžnosti. Dušan Tanko pa veliko dela ni imel – Abramov je že na začetku današnje obravnave izjavil, da mu preklicuje pooblastilo: "Ne želim sicer zavlačevati sojenja, toda s Tankom ne morem sodelovati zavoljo različnih stališč glede moje obrambe." Tanko se je kratko odzval: "Nimam komentarja."

Toda Abramovu se načrti tokrat niso izšli. Predsednica okrožnega sodišča Petra Giacomelli je njegovo zahtevo zavrnila, ker da Tanko svojo dolžnost opravlja korektno in ni razloga za njegovo zamenjavo. Ker pa njen sklep še ni pravnomočen, je bila obravnava preložena na 19. junij. Abramov se lahko pritoži do 13. junija, v tem času pa tudi poišče drugega zagovornika.

Dolgo je bilo govora, da bo, če ga ne obsodijo do 31. julija, odkorakal na prostost, a temu morda ne bo tako. Ni še namreč odsedel kazni za goljufijo Sarine matere Nade Veber. Ta je zanj vzela kredit, menda ga je rabil za nakup avtomobila, vrnil pa ji je samo tisoč evrov, 15.000 jih je domnevno porabil za poplačilo drugih dolgov. V Celju so ga obsodili na leto in štiri mesece zapora, višje sodišče je kazen znižalo na eno leto zapora.

Komentarjev 22
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 17:07 05.junij 2023.

    Vsak , ki je bil v JLA ve , da to ni bila nesreča pri čiščenju orožja , pač pa hladnokrven umor.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 16:45 05.junij 2023.

    Pa kaj sodnikom ni jasno ? Kako sploh dovolijo da obtoženi stopi pred uradno osebo tako zanemarjen s kapuco na glavi, neobrit in neostrižen ?! On mora pred uradno osebo takšen kot je na sliki v osebni izkaznici in pika. ...prikaži več Sicer bo izjavil, da so sodniki sodili nekomu drugemu, ker res izgleda zelo drugačen, nespoštljiv in zanemarjen. Kdo ga bo prevzgojil, če ga še sodniki mazilijo.

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 15:22 05.junij 2023.

    Samo moje mnenje: tale Sebastjan Colarič igra svojo igro na polno. To je zanj igra življenja. Ko se je ob začetku sojenja načrtno zanemaril, ste marsikateri, predvsem ženske, komentirali: aha, zapor ga je načel, zob časa ga je načel...Jaz pa ...prikaži več vam pravim igra igro, da bi se zvlekel kot neprišteven. Dobil bo 5 let forenzike v Mb, potem še 3 leta v kakem domu tipa Hrastovec na zaprtem oddelko in pšotem bo popolnoma svoboden. In na žalost sodišče naseda tej igri.