Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

Nova konoplja podobna LSD

Izmed zadnjih sedmih primerov jih je bilo pet odkritih na območju ljubljanske, d Žurnal24 main
Policija leta 2010 odkrila 41 prostorov za tako imenovano hidroponično gojenje konoplje, v prvih treh mesecih letos pa še 13. Učinki uživanja tako pridelane marihuane bistveno močnejši.

"V letu 2010 je bilo v Sloveniji obravnavanih 1.996 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in podanih 3.321 predlogov o prekrških," je na novinarski konferenci pojasnil višji kriminalistični inšpektor Aleksander Kranjc iz generalne policijske uprave. "Policija je opravila 1.335 poostrenih nadzorov in 612 hišnih preiskav, kjer so se iskale prepovedane droge."

Količina zaseženih drog je po njegovih besedah primerljiva z letom poprej, so pa opazili zelo velik porast odkritih prostorov za tako imenovano hidroponično gojenje konoplje, kjer se prideluje marihuana, ki je dosti močnejša od običajne, saj vsebuje več THC-ja, in poleg tega omogoča tudi do šest žetev na leto.

"Njeni učinki so podobni halucinogenim učinkom LSD-ja, zato postaja proizvodnja te konoplje v Evropi, Kanadi in ZDA vedno večji problem," je pojasnil Kranjc. "Učinek te konoplje je bistveno močnejši, zaradi načina gojenja pa jo je tudi težje odkriti." Leta 2009 so odkrili osem primerov laboratorijev, lani pa kar 41.

Policisti poleg tega pri operativnem delu ugotavljajo, da se je tako imenovana balkanska pot geografsko pomaknila proti severovzhodu in poteka iz Turčije neposredno preko Bolgarije, Romunije in Madžarske v severno in centralno Evropo. "Policijske preiskave trajajo dalj časa in so kompleksnejše, pogojene z mednarodnim sodelovanjem," je pojasnil Kranjc.

Lani so sicer v Sloveniji zasegli 188 kilogramov marihuane, 26 kilogramov heroina, dva kilograma kokaina, preko 8. 000 tablet ekstazija, preko 7.500 tablet amfetamina in poželi 9.278 sadik konoplje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.