Slovenija > Črna kronika
38 ogledov

Nova smrtna žrtev med motoristi

Prizorišče nesreče, v kateri sta prejšnji teden življenje izgubila kar dva motor Žurnal24 main
Na cesti Logatec–Postojna pri naselju Kalce se je smrtno ponesrečil motorist. "Nekateri motoristi mislijo, da so imuni na nesreče," pravi predsednik Zveze moto klubov Slovenije.

45-letni voznik motorja je z neprilagojeno hitrostjo zapeljal v oster ovinek. Pri tem je padel, zdrsnil s ceste in se smrtno ponesrečil, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Nesreča se je zgodila sinoči nekaj pred osmo uro zvečer.

"Mislijo, da so imuni na nesreče"
Cesta, na kateri se je sinoči zgodila nesreča, je priljubljeno dirkališče motoristov, nam je povedal predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar.

"Glavni vzrok za nesreče je, da motorist misli, da je imun na prometne nesreče," je novo smrtno žrtev komentiral za zurnal24.si. Motorist je 50-krat bolj ogrožen kot voznik avtomobila. Pri nesreči pri 80 kilometrih na uro umre, medtem ko pri osebnih avtomobilih večinoma trpi le pločevina. "Sam osebno ne sedem na motor, če se ne počutim dobro," pravi Pungerčar.

Lani so v enakem obdobju kot letos umrli štirje motoristi, letos pet in še en voznik kolesa z motorjem.

Čeprav motoriste ves čas opozarjajo, naj ne bodo objestni, enim to očitno ne seže v srce, pravi Pungerčar. Ocenjuje celo, da bodo očitno potrebni bolj drastični in črnogledi oglasi, ki bodo opozarjali motoriste, kaj se zgodi, če ne vozijo z glavo. "Naše akcije se v glavnem nanašajo na druge udeležence v prometu, da naj bodo pozorni na motoriste. Očitno bomo morali sprejeti črne slogane kot v Nemčiji," pravi Pungerčar. Tipičen primer iz Nemčije je veleplakat, na katerem so križ, pokopališče in motorist. "Tega smo se do zdaj izogibali, ker se nam je zdelo, da je prečrno in da bi lahko prizadelo tudi tiste, ki so izgubili koga v nesreči."

Letos pričakuje, da bo registriranih 40 tisoč motorjev, kar je iz leta v leto več. "Če je en odstotek objestnežev, kvarijo ugled ostalih motoristov," pravi Pungerčar.

Žrtve se vrstijo

Število umrlih motoristov po letih:
2009: 31 mrtvih
2008: 46 mrtvih
2007: 53 mrtvih
2006: 54 mrtvih
2005: 39 mrtvih

Letos se prometne nesreče motoristov kar vrstijo. V petek je pri Slapu ob Idrijci v bližini Mosta na Soči umrl 61-letni motorist, katerega je oplazil osebni avtomobil, zato je izgubil kontrolo nad motorjem.

Le dan prej, v četrtek, sta v prometni nesreči pri Vodicah pri Ljubljani umrla 27- in 32-letni motorist. Vozila sta prehitro, zato nista mogla ustaviti, ko ju je izsilila voznica osebnega avtomobila.

28. marca pa je motorist treščil v nasproti vozeči osebni avtomobil, katerega voznik je prehiteval kolono vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.