Slovenija > Črna kronika
8695 ogledov

Novinar Jože Možina toži Svetlano Makarovič zaradi pesmice

Svetlana Makarovič D. M.
RTV Slovenija in Jože Možina razžaljena zaradi pesmi Utrip laži, ki jo je Svetlana Makarovič prebrala na protestnem shodu.

Znana pisateljica, pesnica, pevka, igralka in ilustratorka Svetlana Makarovič je danes sedla na zatožno klop pravdnega oddelka ljubljanskega okrajnega sodišča. Pravzaprav sta jo nanjo posadila Radiotelevizija Slovenija in njen novinar ter urednik Jože Možina, ki ju je razžalila na enem od petkovih kolesarskih protestov leta 2022.

Jezik za zobe, Možina

Makarovičeva je na teh prebirala zbadljive pesmi o politikih in drugih javnih osebnostih, ki so pritegnile njeno pozornost, pač ne v pozitivnem smislu. Eno, Utrip laži, je tistega 21. januarja namenila Možini.

Jože Možina | Avtor: mediaspeed Jože Možina mediaspeed

 

Kdo poklicni je lažnivec,
kdo potvarja zgodovino,
kdo ponižni hlapec vlade,
o, poznamo ga, Možino!
To zmenè, nikoli sito,
žre, se baše in kozla,
itak drugega ne zna.
Izkozlal je Pričevalce,
stopil je med izdajalce.
Koncentracija sovraštva,
kombinacija laži in poceni nastopaštva,
obrekljivec brez časti,
pljuval bi po partizanstvu
in se klanjal domobranstvu,
rdeče zvezde se boji!
Partizanstvo je vrednota,
domobranstvo pa sramota,
Dražgoše okrvavljene
kraj so častnega spomina,
smrt fašizmu, smrt janšizmu!
Jezik za zobe, Možina!

Burni odzivi

Kot izhaja iz pesmi, je 85-letno literatko razburil prispevek Možine o Dražgošah, objavljen 15. januarja 2022 oddaji Utrip. V njem je med drugim dejal, da so Dragoše pravljice za otroke, ki jim še vedno verjamejo tudi odrasli, in da se tam slavi tragedija, ki so jo nesrečnim Dražgošam vsilili fanatični komunistični poveljniki.

Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak | Avtor: D. M. Odvetnika Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak D. M.
Odzivi so bili burni, zgodovinar dr. Božo Repe je tako v Mladini zapisal, da "obsojanje naivnosti in neizkušenosti partizanskih borcev v današnjih razmerah ni samo nepoznavanje zgodovine. Je skrajna politična in ideološka sprevrženost, porojena v glavi sledilcev kolaboracije".  

Opravičilo z gnusom zavrnila

Možine, ki zahteva 2000 evrov odškodnine zaradi psihičnega trpljenja in javno opravičilo, danes ni bilo na sodišče, sta pa bila tam pooblaščenca obeh tožečih strank, odvetnika Sanja Brezinščak in Žiga Podobnik. Njun kolega David Sluga je v dvorano pod pazduho popeljal Makarovičevo, ki je pred sodiščem povedala: "Vesela sem, da je prišlo tako daleč. Danes gre za to, ali partizanstvo, ali domobranstvo. Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Pesem sem napisala zaradi prejšnjega režima, ki je bil profašističen. Rdeča zvezda pa danes ni ne politični in ne ideološki, temveč moralni simbol."

Odvetnik Sluga je dodal: "Moja stranka je opravičilo z gnusom zavrnila."

Koncert in palestinska zastava

Tudi sodnica Katarina Kumar je ugotovila, da se "stranki v postopku nista uspeli dogovoriti za mirno rešitev spora". Toda narok je morala nazadnje preložiti, ker sta RTV Slovenija in Možina prepozno vložila pripravljalno vlogo, in Makarovičeva in Sluga nista imela dovolj časa za pripravo odgovora. Na sodišču se bodo tako spet srečali 12. septembra.

Svetlana Makarovič nas je zbrane novinarje na koncu še povabila na junijski koncert Nosil bom rdečo zvezdo na Kongresnem trgu, in nam razdelila značke s palestinsko zastavo.

Komentarjev 101
  • andrej084 22:39 27.maj 2024.

    Moj stari oče je imel kmetijo in živino. Ko so po kravo prišli Nemci, so napisali potrdilo, ko so prišli partizani, ni bilo nobenega potrdila. Potem je v bližini razneslo bombo in en mesec ni bilo nobenih na spregled. Malo ...prikaži več pred koncem vojne ga je nova oblast obsodila, da je hranil Nemce, ga odpeljali, ustrelili in vrgli v jamo. Tisti, ki ga je ustrelil, je bil fant od njegove hčerke, moje tete. Ker ga nihotel ubiti, ga je le ranil. Zvečer je splezal iz jame in se skrival ter za 5 let odšel v

  • andrej084 22:28 27.maj 2024.

    Bravo Jože, tole pi2ko je potrebno naučit bontona. Zaradi takih nas vsi prehitevajo po levi in desni, ..pa penzijo naj ima tako, kot je vplačevala, ban9a.

  • lojs 18:43 27.maj 2024.

    dokler bodo borčevske penzije bo vse to sveto, potem pa POZABLJENO ... ja, kot prah bo vse izginilo ... ampak dolker so pa penzije pe dejmo nabijat ... vse se bo spremenilo v prah