Slovenija > Črna kronika
15974 ogledov

Novo glede poskusa umora mariborske okrožne sodnice

policija
1/2
Saša Despot
Ružičeva je sodila v odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radar

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Andrej Kolbl je potrdil, da so neznanci sodnico Danielo Ružić pričakali pred stanovanjsko hišo in jo huje poškodovali s predmetom, ki ga policija ne želi izdati. Policija ne more potrditi, ali gre za enega ali več storilcev, stanje Ružičeve pa je stabilno in je izven smrtne nevarnosti. 

Kot smo pisali, so bili policisti davi ob 1.15 obveščeni, da je bila Ružičeva napadena na območju Maribora in hudo poškodovana. Posredovali so reševalci in policisti. Poškodovani so nudili pomoč in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

Policija Srhljivka Slovenija Maribor: Umoriti so poskušali sodnico, zdravniki se borijo za njeno življenje

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec sta danes v skupni izjavi obsodila napad na sodnico v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi, sta zapisala.

"V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodišča v Mariboru. (...) Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica," sta še zapisala v skupni izjavi.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. Kot so zapisali, jih je "močno pretresla vest o brutalnem fizičnem napadu na našo kolegico sodnico Danielo Ružič, ki je v napadu utrpela hude poškodbe". Ružičeva je okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča.

"Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati," so opozorili v sporočilu za javnost. Kot so dodali, sodnici želijo dobro okrevanje, njeni družini pa v teh težkih trenutkih izrekajo vso podporo.

Specialna enota | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot so pred tem sporočili s Policijske uprave Maribor, policija preiskuje sum poskusa umora sodnice. 

Motiv napada še ni znan, policija storilce še išče, poteka intenzivna kriminalistična preiskava. 

Ružičeva je sodila v odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. 24. septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom.

Novembra 2009 pa je pred stanovanjsko hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od dveh sodničinih mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom.

Komentarjev 6
  • borut08 10:46 17.junij 2019.

    Zanesljivo ni bil Kangler,Jansa,Jankovic itd ker ti so vedno nedolzni in nikoli za nic ne odgovarjajo,ker imamo politicno sodstvo,politicno tozilstvo,politicno policijo,politicno zdravstvo itd..

  • silvo39 20:25 16.junij 2019.

    Človek ne more verjeti, imamo neodvisno sodstvo, v katerega verjamejo samo sodniki in Janković....pa se to dogaja!

  • jezero 15:26 16.junij 2019.

    V trenutku, ko so ustavni sodniki poslali iz zapora po vseh instancah slovenskega pravosodja obsojenega J.Janšo, se je začel propad slovenskega pravosodja in zaupanja Slovencev vanj!Nekatere kreature iz tiste zasedbe ustavnega sodišča se še sedaj valjajo po kabinetu predsednika države.