Slovenija > Črna kronika
896 ogledov

Novo o streljanju v Novem mestu

Streljanje pri Brezju, preiskava Dolenjskanews.com
Policisti so predstavili več podrobnosti o dogajanju po streljanju v Novem mestu.

Policisti PU Novo mesto so predstavili več podrobnosti o streljanju, do katerega je prišlo v soboto okoli 22. ure na glavni cesti Mirna Peč – Novo mesto, pri Brezju. Na kraj je bilo napotenih več več policijskih patrulj, kasneje pa so se v aktivnosti vključili tudi kriminalisti in policisti s službenimi psi. 

"V streljanju je bila ena oseba ubita, tri osebe pa ranjene: ženska in dva moška, stari med 19 in 27 let. Enega od njih, moškega s poškodbami glave, so odpeljali naprej na zdravljenje v UKC Ljubljana. Poškodovani so bili v dveh vozilih in so se po dogodku odpeljali na novomeško urgenco, kjer so kasneje kriminalisti obe vozili zasegli," je pojasnil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.   

25-letni osumljenec se je v nedeljo zjutraj predal, policisti so mu odvzeli prostost in ga v torek zjutraj s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma umora privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novem mestu. V ponedeljek zvečer so prostost odvzeli tudi 20-letniku, ki je bil udeležen v incidentu. Trenutno je v policijskem pridržanju, policisti in kriminalisti izvajajo postopke po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva, je pojasnil Božičnik.

"Z intenzivno kriminalistično preiskavo je bilo do sedaj ugotovljeno, da se je okoli 22. ure, po zaključeni zabavi v naselju Brezje, iz naselja odpeljalo vozilo seat alhambra. Takoj za njim je zapeljalo vozilo znamke audi 6. Voznik audija, gre za 20-letnega osumljenca, doma iz Brezja, ki je trenutno v pridržanju in ga obravnavamo kot sostorilca, je na mirnopeški cesti dohitel vozilo seat in sunkovito zapeljal pred njega, trčil vanj in mu tako preprečil nadaljnjo vožnjo," je povedal Božičnik. "Iz audija je izstopil 25-letni osumljenec in ustrelil proti drugemu vozilu, prišlo je do izmenjave streljanja." 

tiskovka pu novo mesto | Avtor: Tanja Jakše Tanja Jakše

Na podlagi vseh zbranih dokazov in opravljenih analizah je razvidno, da sta bila najprej zadeta potnika v seatu. 27-letni moški, ki se zravi v UKC Ljubljana, je bil zadet v predel obraza, 22-letni moški pa je zaradi strelov na kraju dogodka umrl. 

Streli proti audiju so zadeli dve osebi, ki se zdravita v novomeški bolnišnici, gre za 19-letnega moškega in 26-letno žensko. 25-letni osumljenec, ki je imel avtomatsko puško, je po dejanju iz kraja pobegnil. 

"20-letni voznik audija, ki smo mu včeraj zvečer odvzeli prostost, je zapeljal poškodovana potnika na novomeško urgenco, sledil mu je seat s hudo poškodovanim 27-letnikom. V seatu je bila še ena oseba, ki je po streljanju pobegnila in ni bila poškodovana. Poškodovane so na urgenci zdravstveno oskrbeli. Truplo ustreljenega 22-letnika so policisti našli za robom ceste pri naselju Brezje," je dejal Božičnik. Poškodovana 26-letna ženska je bila v streljanju hudo telesno poškodovana, 19-letnika pa so po oskrbi že odpustili. 

Z opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja in udeleženih vozil je bilo najdenih in zavarovanih večje število bioloških sledi, zavarovani so bili različni tulci, krogle, deli krogel in pištola.  Najdeno, zaseženo in zavarovano je bilo večje število mobilnih telefonov, zasežena so bila oblačila. Opravljena je bila tudi sodna obdukcija pokojnega. Vsi zaseženi predmeti so trenutno predmet forenzičnih preiskav, ki še potekajo. 

tiskovka pu novo mesto | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Grozi mu do 15 let zapora

25-letnega osumljenca so pridržali zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja, za kar je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let, ter za kaznivo dejanje poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen zapora od 10 do 15 let. Za osumljenca je preiskovalni sodnik odredil sodno pridržanje. 

V ponedeljek zvečer so odvzeli prostost in pridržali še 20-letnika iz Brezja, voznika audija. Osumljen je kaznivega dejanja umora in poskusa uboja v sostorilstvu. Sostorilec se kaznuje v mejah svojega naklepa ali malomarnosti. O privedbi bo odločilo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. 

25-letnika je policija že obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb ter različnih prekrškov iz področja javnega reda, 20-letnika pa za različna premoženjska kazniva dejanja. Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanje ljubosumje. 

Policisti in kriminalisti nadaljujejo z aktivnostmi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.