Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Novo sojenje Prijatelja še čaka

Sre%C4%8Dko prijatelj na sojenju Žurnal24 main
Preloženo. Letos še ne bodo začeli spet soditi Srečku Prijatelju.

Nov proces. V petek bi morali na koprskem sodišču začeti soditi nekdanjemu poslancu Srečku Prijatelju, bivšemu šefu Luke Koper Robertu Časarju, novogoriškemu nepremičninskemu posredniku Marjanu Mikužu in njegovi sodelavki Loredani Bratož. “Sodišče je razpisalo več narokov, prvi, za 16. december, pa je bil preklican,” pojasnjujejo na koprskem tožilstvu, kjer Časarju očitajo, da naj bi Luka Koper pod njegovim vodenjem za dobra dva milijona evrov preplačala nekatera zemljišča, ki jih je na Orleški gmajni kupovala od Mikuževega podjetja. Tega naj bi s Časarjem povezal Prijatelj. Da naj bi obema v zameno za pridobitev posla s pristaniščem izročil večjo vsoto denarja (zavitega kar v časopisni papir), je Mikuž lani razkril kot priča na sojenju Prijatelju.

Zaradi tega domnevnega podkupovanja pa je Prijatelju in njegovi družini sodišče začasno, do konca meseca, prepovedalo razpolagati z njihovo hišo na Orleku pri Sežani. Neuradno 
naj bi tožilci v kratkem sodišču predlagali, naj to prepoved podaljša. Šele v začetku prihodnjega leta pa naj bi Prijatelju, Časarju, Mikužu in Bratoževi začeli soditi za domnevno koruptivne posle, poslovne goljufije in zlorabe položajev.

Sodba. Srečka Prijatelja je sodišče septembra lani zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža obsodilo na pet let in dva meseca zapora, a so mu višji sodniki po njegovi pritožbi kazen znižali na štiri leta. Njegovo soprogo Aleksandro pa so oprostili očitkov, da naj bi mu pri tem pomagala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.