Slovenija > Črna kronika
12737 ogledov

Ob bogastvo naj bi ga speljala v prozorni tančici, sodišče pa takole

Zapeljivka Profimedia Fotografija je simbolična.
Na sojenju Rolandi Hribar zaradi poskusa goljufije, oderuštva in izneverjanja se je zgodil velik preobrat.

Štiriinsedemdesetletni Peter Okorn naj bi v preteklosti podedoval milijonsko bogastvo, ne toliko v denarju, kot v zemljiščih v Vesci v občini Vodice. Pred dobrimi petnajstimi leti je prodal hišo v Moravčah in se preselil na Lipnik pri Trebnjem, kjer  je mleko in salame kupoval pri starših zdaj 63-letne Rolande Hribar. Vanjo se je zaljubil in kmalu naj bi se začela njegova kalvarija.

Od njega naj bi hotela denar

Rolanda Hribar | Avtor: D. M. Rolanda Hribar D. M.
Po obtožnici, ki jo je na začetku zastopala novomeška okrožna tožilka Barbara Prevolšek Rajić, naj bi Hribarjeva zapletla Okorna v navidezno prijateljsko zvezo z namenom, da bi od njega izvabila denar. Tako naj bi po njenem nareku januarja 2011 podpisal izjavo, da si je od nje postopoma sposodil 250.000 evrov, čeprav to ni bilo res, saj tolikšnega zneska po mnenju tožilstva ni nikoli imela. Decembra istega leta naj bi ga zavedla še k podpisu aneksa, da ji bo denar z obrestmi vrnil do 7. januarja 2012, ter pri tem zamolčala, da ga bo tožila, če tega ne stori. 

Čeprav naj bi izplačal dobrih 74.000 evrov, je v Ljubljani vložila tožbo za preostanek in obresti. Sodnici je razlagala, da četrt milijona evrov sicer ni bilo njenih, ampak last zdaj že pokojnega Janeza S., ki jo je tudi pooblastil, da upravlja z njegovim premoženjem, a je ni prepričala, sploh, ker je bila sama ob tem prejemnica socialne pomoči. Poleg tega naj bi bile obresti oderuške, skratka, Hribarjeva je tožbo izgubila.

Prodala naj bi dve njegovi parceli

Okorn, ki naj bi ga, kot je zatrjeval, nekega jutra zapeljevala v prozorni tančici, ji je  celo tako zaupal, da ji je zaupal v upravljanje svoje premoženje. Pooblastilo je leta 2013 že preklical, a Hribarjeva naj bi kljub temu z njim prodala dve parceli in 60.000 evrov kupnine zadržala zase. 

Obtoženka je krivdo ves čas zanikala: "Okorn se je vrsto let zdravil kot psihični bolnik, prišel mi je jamrat, ko je imel krizo s tabletami. Verjetno je hotel biti z mano, ampak takrat je tehtal 200 kilogramov. Jaz sem se ravno ločevala in nisem hotela novega razmerja, sploh ne z njim. Veliko je zapravljal, tudi po 15.000 evrov v enem dnevu. Za zemljišča, vredna en evro na kvadratni meter, je plačal tri, da jih je le dobil. Na eni od njih je zgradil hišico za koze, vredno 65.000 evrov. Samo za dela okrog hiše na Lipniku je plačal približno 130.000 evrov. In tudi sposojal si je, tako 44.000 evrov za plačilo davka na dediščino, vrniti jih je moral 67.500. K meni je prišel zjutraj po denar za en avto, še isto dopoldne pa za drugega, da ga bo dal hčerki." 

Pregon zastaral

Zdaj se je na sojenju, ki se ga Okorn ne udeležuje, saj je zaradi slabega zdravstvenega stanja na psihiatrični kliniki v Ljubljani, prišlo do velikega preobrata. Tožilka Renata Brodarič Trontelj je umaknila tako obtožbi za izneverjanje in oderuštvo, ker je kazenski pregon zastaral, kot obtožbo za poskus goljufije – to zaradi pomanjkanja dokazov. Likvidacijski upravitelj je namreč potrdil, da je Hribarjeva v resnici razpolagala s premoženjem Janeza S. in bi tako lahko posodila denar Okornu. Sodnica Romana Rački Strmole je zato izdala zavrnilno sodbo in Rolanda Hribar je nedolžna odkorakala s sodišča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Grof 09:13 11.maj 2024.

    Na prosojno tančico je padel tudi slabovidni Golob, namesto Tine bi bila lahko tudi Nataša Sukič, tip je skromen, pri …. denarju se pa vse začne.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:05 11.maj 2024.

    Ta bi bila šele po desetih pirih zapeljiva

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:29 11.maj 2024.

    Mater je zapeljiva...;)) Če imaš veliko denarja, dečve ne smejo vedeti za to, ko si iščeš ne(z)vesto...Drugače je veliko cenejši kurbnhaus d.o.o.