Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Občani kurijo, gasilci gasijo

Travniški požar Shutterstock
Na območju Ludvikove jame se je vnel požar. Z ognjem so imeli gasilci veliko dela.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje poročajo o požaru na gozdnatih in grmovnih površinah na območju Sežane. Gasilci so ga uspeli ukrotiti, pred tem pa je pogorel kak hektar grmičevja in trave.

Kot so nam povedali na Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, je požar izbruhnil na težko dostopnem terenu pri Ludvikovi jami na območju Orleka. To je kraška vasica, ki se nahaja jugozahodno od Sežane. 

Opozarjali že minuli teden

Prav minuli teden so z Uprave opozarjali pred večjo možnostjo požarov zaradi požiganja. “Pomlad je čas intenzivnega dela na prostem, zlasti odstranjevanja ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s požiganjem,” so zapisali. Opozorili so, da je v suhem in vetrovnem vremenu možnost, da se uporaba ognja na prostem sprevrže v požar, velika. Zato so opozorili na previdnost. “Pri kurjenju v naravi je potrebno urediti kurišče, ga zavarovati in nadzorovati ves čas kurjenja; po kurjenju pa ogenj povsem pogasiti in kurišče pokriti z negorljivim materialom,” svetujejo.

Ob vetrovnem vremenu ni dovoljeno kuriti v naravi, že zakurjeni ogenj pa je treba pogasiti. Opozarjajo, da je kurjenje v gozdovih dovoljeno samo na urejenih in nadzorovanih kuriščih. “V gozdovih in na območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd, požiganje ostankov kmetijskih in drugih rastlin ni dovoljeno,” dodajajo. V primeru požara na območju Ludvikove jame sicer vzrok še ni znan.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.