Slovenija > Črna kronika
5288 ogledov

Obglavil brata in babico, sodni izvedenci ugotovili ...

nož, kri Profimedias
Na zatožno klop bo sedel osumljenec dvojnega umora na Krasu

Pred sodnika gre osumljenec dvojnega umora na Krasu, osumljenca umorov v Izoli na psihiatrično zdravljenje.

Sodni izvedenec je za 35-letnega osumljenca dvojnega umora na Krasu marca letos ugotovil zmanjšano prištevnost, zato je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico, poročata Primorske novice in Večer. Po informacijah slednjega je tožilstvo zoper oba osumljenca umorov 53-letnice in 59-letnika v Izoli vložilo predlog za izrek psihiatričnega zdravljenja.

Izvedenci za psihiatrijo so ocenili, da je bil 36-letnik, ki je februarja letos vzel življenje 53-letni Izolanki, v času dejanja neprišteven. Za neprištevnega je prav tako obveljal 30-letnik, ki je maja v Izoli obglavil 59-letnega očeta.

Tožilstvo je zoper oba na okrožno sodišče v Kopru namesto obtožnice vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstvo v zdravstveni ustanovi. Moška pa bosta na psihiatriji največ pet let, saj ukrep obveznega varstva v zdravstveni ustanovi ne sme trajati dlje.

Bo pa sodišče na kazensko odgovornost poklicalo 35-letnika, ki je v vasi Lukovec na Krasu marca letos umoril svojega štiri leta mlajšega brata in 80-letno babico.

Izvedenec psihiatrične stroke je namreč ugotovil, da naj bi moški bil "le" bistveno zmanjšano prišteven, ne pa neprišteven, zato je tožilstvo vložilo obtožbo. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki 35-letnika brani po službeni dolžnosti, je sicer predlagal dopolnitev izvedenskega mnenja z zdravstveno dokumentacijo iz koprskega zapora in mariborske forenzične psihiatrije, kjer je bil moški v tem času, a je preiskovalna sodnica preiskavo zaključila brez te dopolnitve.

Gabrič je vložil ugovor na obtožbo in predlagal, da zadevo vrne v fazo preiskave, a je izvenrazpravni senat ugovor zavrnil. Kot je pojasnil odvetnik, obtožba po oceni senata izpolnjuje pogoje iz zakona o kazenskem postopku, pri čemer se bo izvedensko mnenje lahko dopolnjevalo na glavni obravnavi. Kot navaja časnik, bo sodišče zdaj najprej razpisalo predobravnavni narok, na katerem se bo obtoženi lahko izjasnil glede krivde. Tožilstvo bo takrat lahko predlagalo kazen za primer priznanja krivde, ki jo bo obtoženi lahko sprejel ali ne. Če se primer ne bo končal s predobravnavnim narokom, pa bo sodišče razpisalo sojenje.

Petintridesetletnik je po ugotovitvah policije 20. marca v vasi Lukovec pri Štanjelu z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 12:48 31.julij 2017.

  Kadar nekdo obglavi nekoga je NOR ali TERORIST in za oboje ni prostora na prostosti ! Edina rešitev zanj in družbo je injekcija smrti in amen ! Seveda bodo gospodje v škrlatnih togah to zavračali v imenu demokracije , pozabljajo ...prikaži večo pa ,da so si to demokracijo zapisali prav oni ! Sodbo v imenu ljudstva izreče naj ljudstvo in ne škraltni birokrati !

 • Papaja Popi 10:43 31.julij 2017.

  Dobro, da vem, če se mi utrga, se lahko sklicujem na neprištevnost.

 • crniovcar 09:31 31.julij 2017.

  ko se (bo,če) meni odtrga sem prišteven ali ne