Slovenija > Črna kronika
10725 ogledov

Umoril mamo in očeta, zdaj hoče dediščino

Nož-napad Profimedia Fotografija je simbolična.
Robert Supančič je leta 2003 umoril mater, enajst let kasneje pa še očeta. Zdaj se na mariborskem sodišču pravda za stričevo dediščino.

Dvainštiridesetletni Robert Supančič je 26. aprila 2003 ponoči v mariborskem bloku mamo Stanislavo brez razloga večkrat zabodel v vrat in prsi. Iz stanovanja je zbežala na hodnik, on pa je stekel za njo in spet zamahoval z nožem. Na kričanje 49-letnice, ki ji ni bilo več pomoči, se je odzvala soseda Angela, a se ob pogledu na razjarjenega Roberta zaklenila na varno. Vsaj tako je mislila: mladenič je vlomil vrata in jo porezal.

Robert Supančič | Avtor: Maribor24 Robert Supančič Maribor24
Po umoru je zaspal

Zatem se je odpravil v posteljo, kjer so ga našli policisti. Zaradi duševne bolezni so ga spoznali za neprištevnega in mu izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu, v slovenskem primeru je to forenzični oddelek mariborske psihiatrije, ki lahko traja največ pet let. Toda tam ni bil tako dolgo: leta 2005 so ga izpustili, še štiri leta se je ambulantno zdravil s prostosti.

Uspešno? Nikakor. Šestega decembra 2014 je v hiši v Zgornji Kungoti od zadaj napadel 64-letnega očeta Boruta. Tako kot pri materi, je uporabil nož in mu po treh vbodih še živemu odrezal glavo. Po grozljivem dejanju se je z očetovim avtom odpeljal na Dunaj in iz recepcije tamkajšnjega hotela poklical prijatelja v Gradcu, s katerim je igral šah, češ, da je nekoga ubil. Avstrijec je telefoniral Borutovemu bratu Darku, legendarnemu mariborskemu šahistu, in Roberta so v nekaj urah aretirali.

Spreobrnil se je v islam

Na sojenju je pričal tudi Darko, ki je potem, ko brata ni dočakal na dogovorjeni kavi, našel njegovo truplo. Med drugim je poudaril, da se je njegov nečak zadnje čase nenavadno vedel, in da se je spreobrnil v islam. Govoril naj bi, da je nevernike treba poklati, vključno s Slovenci.

Sodišče ga tokrat ni spoznalo za neprištevnega, ampak ga je sodnica Danila Dobčnik Šošterič, ki ga je obravnavala že zaradi umora matere, obsodila na 28 let zapora. Njegov zagovornik, lani umrli odvetnik Viktor Osim, se je pritožil na višje sodišče v Mariboru, ki pa je sodbo potrdilo.

Supančič kazen prestaja v našem največjem zaporu na Dobu. Tam mu očitno ni lahko. Na okrajnem sodišču v Trebnjem so se morali njegovi sojetniki, ogorčeni nad njegovima zločinoma, zagovarjati, ker so ga maltretirali, po poročanju Slovenskih novic so mu celo zažgali zadnjico.

Izpodbija oporoko

In s sodišči ima še vedno opravka, vendar po svoji volji. Na pravdnem oddelku okrožnega v Mariboru se je včeraj nadaljevala obravnava, ki jo je sprožil zoper brata Gorazda. Dokazati skuša neveljavnost oporoke po stricu Darku, ki je umrl jeseni 2022 in očitno vse zapustil drugemu nečaku.

Pravnica, prisotna pri overitvi oporoke, je dejala, da se konkretnega primera ne spominja, da pa gre za ustaljen postopek: oporočitelj listino prebere, vprašajo ga, če se z njo strinja, nato jo preberejo vsem zbranim, sledijo njihovi podpisi. Ker tej praksi vedno sledijo, ni razloga, da ji takrat ne bi.

Sodnica Katarina Plevčak je po sprejeti nesklepčnosti obravnavo preložila za nedoločen čas, tožeča stranka pa mora v 30 dneh obrazložiti okoliščine zatrjevane zvijačnosti pri sklepanju pogodbe. Poklicali smo tudi pooblaščenca Gorazda Supančiča, odvetnika Alena Stanojevića, ki zadeve ni hotel komentirati, ker pač še traja, na kratko je le dejal, da se Robert Supančič "ne strinja z oporoko".

Komentarjev 3
  • Facja 13:46 23.februar 2024.

    Charles Manson je bil v zaporu do smrti. Za svoja dejanja, za katera ni opravičila, je pač plačal z zaporom...do konca. Ne vem kje je problem v Sloveniji, da nekaterih, ki enostavno niso za med ljudi, ne izoliramo ali v ...prikaži več zaporu ali pa v zaporniški bolnici...ki je nimamo. Namesto tega imamo 5 let mariborske forenzike...to ni sprejemljivo.

  • Majazmaja 11:10 23.februar 2024.

    A na Dobu pa pazniki ne morejo malo zamižati in zatisniti ušes? Ker za tega tipa je bolje, da nikoli ne pride iz aresta; je pa res, da za take, kot je on, navaden arest ni ok. Moral bi biti ...prikaži več neke vrste psihiatrični, kjer bi taki dobili poleg psihiatrične oskrbe tudi "normalno" zaporniško dobo - dva umora -> 40 let brez možnosti odpusta zaradi "lepega vedenja" ali "rehabilitacije". Pri tem tipu je rehabilitacija utopija. Ne ker bi bil žleht, ampak ker ima hude, nerešljive koglitivne motnje.