Slovenija > Črna kronika
14906 ogledov

Obljubljajo sanjsko službo, nimajo pa za obleke

Uniforma pravosodnega policista D. M.
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij na vse pretege skuša privabiti nove pravosodne policiste, saj jih je najmanj sto premalo, hkrati pa je letna sredstva za nabavo uniform znižala s 510.000 evrov na 200.000.

Ljubljanska okrožna sodnica Urška Čebela je bila minuli četrtek kratka: "Glavna obravnava zoper Nicuja Ovidiuja Mogosa (obtoženega vlomov v 54 hiš, medtem ko so stanovalci spali, op. a.), se ne opravi zaradi neprivedbe iz pripora." Sodišče od zapora na Povšetovi ni oddaljeno več kot tri kilometre, a kaj, ko je premalo pravosodnih policistov, da bi ob opravljanju rednih nalog še prevažali pripornike.

Varčevalni ukrepi

Trenutno jih je zaposlenih 560, najmanj sto premalo. Na republiški upravi za izvajanje kazenskih sankcij (Ursiks) zato "krepimo aktivnosti na področju promocije poklica pravosodni policist, s čimer želimo v naše vrste pridobiti nove sodelavce, ki prepoznajo prednosti dinamičnega poklica, ki nudi zaposlitev za nedoločen čas, hkrati omogoča redna izobraževanja in usposabljanja ter zagotavlja redno plačilo, vplačilo obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja ter karierni in osebni razvoj".

Toda po zadnjih informacijah, ki smo jih dobili od naših virov, bodo na Ursiksu poklic z izhodiščno plačo 1179,63 evra, h kateri pa je res treba prišteti še različne dodatke, med drugim za izmensko, nedeljsko in nočno delo, stalno pripravljenost in delo v tveganih razmerah, težko prikazali kot sanjski.

Pravosodni policisti so namreč spet žrtev varčevalnih ukrepov. Do zdaj so imeli na leto za obnovo svoje garderobe, govora je seveda o uniformah, na razpolago 608 evrov, po novem samo še 380, torej skoraj 40 odstotkov manj. Cene pa so takšne: hlače stanejo 139 evrov, jakna 110, majica 35, letni pulover 127, zimski 93, bunda 350, letni čevlji 79, terenski 107 in rokavice 50 evrov.

Jakna je kot kondom

"Zimske bunde res ni treba kupovati vsako leto, zato pa se toliko hitreje iztrošijo majice, ki jih moramo imeti vsaj tri, čevlji, ki jih imamo ves čas na nogah, hlače, tudi te rabimo dvoje. Prav tako potrebujemo dve jakni. Očitno bomo morali temeljito načrtovati, kaj si bomo kupili letos in kaj lahko počaka na prihodnje leto. Bomo pa očitno okrog hodili 'obšlesani'," nam je povedal vir. Drugi pa: "Da ne govorim o kvaliteti, sploh majic, ki naj bi 'dihale', v resnici so pa iz poliestra. Jakna je kot kondom."

Toda rez je očitno še bolj drastičen, izhaja iz odgovora Ursiksa: "S Pravilnikom o nošenju, hrambi in vzdrževanju orožja, o vrstah in nošenju uniforme pravosodnih policistov in o njihovih položajnih oznakah ter o uporabi, označitvi in opremi vozil, je določen višji znesek za nakup posameznih kosov uniforme (695 evrov), ki pa ga zaradi omejenih sredstev žal ne moremo zagotoviti."

Kot so pojasnili, je "zaradi proračunskih rezov prišlo do znižanja sredstev za nabavo uniform s predvidenih 510.000 evrov na 200.000." A tega kandidati, ki bi v poklicu pravosodnega policista videli karierno priložnost, naj ne bi občutili v polni meri: "Novo sprejete pravosodne policiste bomo poskušali čim bolj opremiti s posameznimi deli uniforme in obutve iz skladišča Generalnega urada in zagotoviti, da bodo vsi polno opremljeni s potrebnimi kosi uniforme."

Obnova poveljnikove pisarne

Izvedeli smo tudi, da naj bi v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) na Povšetovi prenavljali pisarne, čeprav v Dobrunjah gradijo nov zapor. Projekt, ocenjen na 73 milijonov evrov, naj bi bil zaključen do konca prihodnjega leta.

"Pravosodnim policistom so res le osvežili mize in tudi novi nadstrešek za direktorjev avto je bolj provizoričen, zato pa so precej več vložili v obnovo pisarne poveljnika in kadrovske službe," nam je razkril dobro obveščeni sogovornik. Na Ursiksu to ostro zanikajo: "V ZPKZ Ljubljana se ob vedenju, da se bo zapor preselil na drugo lokacijo, izvajajo zgolj nujna vzdrževalna dela, brez kakršnih koli dodatnih investicij. Za pisarne zaposlenih so bili izvedeni samo nujni nakupi najbolj dotrajanega pohištva."

V vsakem primeru bo Ursiks ob takšnem varčevanju težko privabil nove pravosodne policiste, če pa so že zdajšnji nezadovoljni z delovnimi pogoji. Številni se zato upokojujejo, dajo odpoved, ogromno je bolniških staležev. Trenutno skušajo zagato rešiti tako, da za denimo 60 ur na mesec nazaj vabijo "mlade upokojence".

In če se vrnemo na začetek: preklicana je tudi obravnava zoper Nicuja Ovidiuja Mogosa, razpisana za ponedeljek, kot so nam pojasnili na okrožnem sodišču, "zaradi nezmožnosti privedbe obtoženega iz ZPKZ Ljubljana".

Komentarjev 7
  • ico8 16:47 14.april 2024.

    Verigo na noge, roke in povezane med sabo na hrbtu, pa da vidis kako ga lahko pripelje samo en policaj- sofer. Revezi razvajeni ste, vsi po vrsti!

  • Naklonsky 13:38 14.april 2024.

    SD?

  • Avatar Leon
    Leon 12:48 14.april 2024.

    Znanec me je opozoril na prodajo uniform SV na Bolhi ? Neverjetno koliko NOVIH oblačil je možno kupiti na Bolhi . Seveda so tudi policijske uniforme zato menim,da je smiselno preveriti nakupe novih oblačil na policiji in vojski .