Slovenija > Črna kronika
31093 ogledov

Obljubljala jim je srečo in jih nategnila za dober milijon evrov

Martina Veseljko Tomaž Skale/Dnevnik
Martina Veseljko je bila obsojena na tri leta in tri mesece zapora.

49-letni Saša Ignjatović je bil vrhunski namiznoteniški igralec, izkazal se je tudi v futsalu, po koncu kariere pa zaplaval v terapevtske vode. Domnevni vodja sekte za duhovno rast, v resnici pa piramidne sheme Happy, happy že deset let z družino živi v Dominikanski republiki, v Ljubljani pa se je včeraj končalo sojenje Martini Veseljko, ki naj bi prav njemu nakazala del, kot trdi tožilstvo, prigoljufanega denarja.

Najemali celo kredite

Lahkoverneži so nasedali obljubam o osebnostni in poslovni rasti ter se vpisovali na različne delavnice. Poceni niso bile, tečaj numerologije je stal 720 evrov, tako imenovani intenziv 5500, letni trening pozitivne energije 14.400 evrov, udeleževali so se tudi tečajev za "čiščenje strahov prek kapitala". Vložek naj bi po posojilni pogodbi dobili vrnjen v letu dni, ob mesečnih od tri do petodstotnih obrestih. Številni so se za denar vsaj deloma, če ne večinoma, obrisali pod nosom, saj so obroki po po prvih nekaj mesecih nehali prihajati.

Oškodovanci so vlagali veliko, tudi po več deset tisoč, celo prek 100.000 evrov. Če sredstev niso imeli, so si jih izposojali pri sorodnikih in prijateljih, ali najemali kredite. Dobili so jih, četudi niso bili kreditno sposobni. Kako? Policija je razkrila skupino zdaj že bivših bančnikov, ki so jim jih odobrili, zase pa zadržali do 12-odstotno provizijo.

Kupila avto in nastopala na televiziji

Slušateljica energetskih trenigov je bila pred dobrim desetletjem tudi 51-letna Martina Veseljko, ki naj bi nato postala ena vidnejših članic sekte Happy, happy. Dve tečajnici naj bi prepričala, da vložita denar v zakonit posel v Švici, nagrajeni bosta z velikim dobičkom. Leta 2019 sta ji izročili skupaj skoraj 180.000 evrov, nazaj pa dobili po vsega 5.350 in 2.500 evrov.

Del naj bi nakazala Ignjatoviću, z ostalim pa poplačala nekaj svojih dolgov, poravnala obroke za avto in si plačala sodelovanje v televizijski oddaji Klepet ob kavi.

Na sojenju je februarja prek videokonference pričal tudi "duhovni mojster" Ignjatović, ki je v Dominikanski republiki nedosegljiv našim pravosodnim organom – poleg tega v postopku ni obtoženi - in za začetek z energetskim ščitom vse v sodni dvorani usmeril od negativne k pozitivni energiji. Nato je zanikal obstoj sekte in piramidne sheme ter zatrdil, da od Veseljkove ni nikoli zahteval denarja, jo je pa prosil za pomoč. Le redko naj bi ga zavrnila. Potrdil je tudi posel v Švici, ki pa ni bil realiziran, kar da ji je povedal že pred časom.

Tudi sama izgubila vse

V včerajšnjih zaključnih besedah je višji državni tožilec Boštjan Valenčič vztrajal, da je obtoženka manipulativna, ves čas je tudi spreminjala zagovor tako, da bi se izteklo najbolje zanjo. Šlo je za tipično preslepitev: s tečajnicama je vzpostavila odnos zaupanja, nato pa izkoristila njuno stisko. Predlagal je štiri leta zapora in povrnitev denarja oškodovankama skupaj z obrestmi. Mimogrede, Veseljkova vsem upnikom dolguje kar 1,182.000 evrov.

Njen zagovornik, odvetnik Rok Petrič, je vztrajal, da je bila žrtev Ignjatovića in drugih duhovnih mojstrov, ki so z njo manipulirali. Slepo jim je sledila v zavesti, da gre res za posel in je tudi sama vanj vložila vse svoje premoženje, dobila pa nič. Zdaj je brez vsega, razen kupa dolgov, zato naj se jo oprosti.

Sodnici Maji Povhe se Veseljkova ni zasmilila. Obsodila jo je na tri leta in tri mesece zapora, v katerega je vštela njen čas v pridržanju in priporu, kjer je bila dobri dve leti, od 22. februarja 2021, tečajnicama mora seveda vrniti denar. Odpravila ji je tudi pripor, a je tožilec Valenčič takoj predlagal novega zaradi ponovitvene nevarnosti. Sodišče mora o tem odločiti še danes.

Komentarjev 8
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:07 09.april 2023.

    Slovenci so bogati, pohlepni in zlobni sosedje...to je to ! Čestitam Ignjatoviču, šeeden rus ki je nategnil zahod. Zanj ne bo embarga in tiralice.

  • Kmodri 16:24 07.april 2023.

    Saj so bili za hip srečni, ko so spoznali prevaro so se počutili kot, da bi jih nekdo udaril z macolo po glavi.

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 14:50 07.april 2023.

    Vse sekte na svetu delujejo po enakem principu. Nategniti in obrati čim večje število ljudi. V tem najbolj prednjači rimsko katoliška sekta!