Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Obsodili še zadnja dva prijeta v Očistimo Slovenijo

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Ljubljansko okrožno sodišče je danes obsodilo še preostala dva obtožena iz akcije Očistimo Slovenijo. Darka Smešnika na pet let in pet mesecev, Gorazda Filimonovića pa bo po združitvi s kaznimi, na katere je bil obsojen v preteklosti, na osem let in pol zapora.

Da so danes izrečene kazni visoke, je v obrazložitvi sodbe priznal tudi ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec. A kot je poudaril, sta se obtožena s preprodajo droge ukvarjala v hudodelski združbi, za kar je zagrožena kazen od petih do 15 let zapora. Prav tako sta oba v preteklosti že bila kaznovana, je danes še poudaril sodnik.

Smešnik že obsojen

Smešnik je bil leta 2006 obsojen na dve leti in pol zapora prav zaradi obtožb o preprodaji mamil. Filimonović pa je bil v zadnjih letih na sodiščih precej pogosteje. Dvakrat je bil obsojen zaradi goljufije in velike tatvine, sodišče ga je obsodilo tudi zaradi ropa, izsiljevanja, tatvine in overitve lažne listine. Pred dobrima dvema letoma ga je ljubljansko sodišče obsodilo na dve leti in dva meseca zapora zaradi preprodaje mamil, višje sodišče pa je kazen znižalo na leto in pol. Prav to kazen Filimonović sedaj tudi prestaja.

Filimonović krivdo priznal

Filimonović je v sredo tik pred začetkom zaključnih besed priznal krivdo za sodelovanje v preprodaji mamil, dejanje obžaloval in obljubil, da se s takimi zadevami ne bo več ukvarjal. Ni pa priznal hude telesne poškodbe, ki naj bi jo leta 2007 povzročil nekemu moškemu.

Sodišče mu je za sodelovanje v preprodaji - tako on kot Smešnik naj bi bila dobavitelja droge - dosodilo šest let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa osem mesecev. Prav tako je sodišče preklicalo enoletno pogojno kazen, na katero je bil obsojen na ljubljanskem okrajnem sodišču, prištelo zraven še kazen, ki jo trenutno prestaja, in ga obsodilo na osem let in pol. Plačati bo moral tudi pet tisoč evrov kazni ter vrniti 1.600 evrov protipravno pridobljenega premoženja.

Olajševalnih okoliščin niso našli

Sodnik je pojasnil, da kljub njegovemu priznanju tik pred zaključkom postopka olajševalnih okoliščin niso našli. Spomnil je, da je tudi v postopku pred dvema letoma krivdo priznal pred samim koncem postopka, se pokesal in obljubil, da bo s kaznivim ravnanjem prenehal. Sodba je bila izrečena v začetku aprila 2011, že konec junija istega leta pa ga je policija zalotila pri preprodaji, je dodal sodnik.

Smešniku je sodišče določilo nižjo kazen; v treh mesecih mora plačati dva tisoč evrov kazni ter vrniti 660 evrov protipravno pridobljenega premoženja. Do pravnomočnosti sodbe mu je tudi podaljšalo pripor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.