Slovenija > Črna kronika
193 ogledov

Odkril luknjo v policijskih frekvencah, sedaj v preiskavi

Telekomunikacije Andrej Leban
25-letni Dejan Ornik je pod drobnogledom policistov, ker je razkril ranljivost komunikacijskega sistema vojaške policije Tetra. Študent je policijo o svojih odkritjih sproti obveščal. Policija utemeljuje razloge za preiskavo.

Na domu študenta fakultete za varnostne vede Dejana Orniga, ki je razkril luknjo v varnostnem sistemu Tetra, so policisti v torek naredili hišno preiskavo. Po poročanju portala Pod črto, so Ornigu zasegli računalnik, več USB-ključev, zunanji disk in spominski kartici. 

Policija je v odzivu za STA pojasnila, da so se za preiskavo odločili, ker da zakonodaja prepoveduje aktivne vdore v omrežje. Kazniv je tudi vdor v omrežje z namenom preverjanja ranljivosti komunikacijskega sistema. V takih primerih gre za uradno pregonljiva kazniva dejanja, ki jih mora policija preganjati po veljavni zakonodaji, dodajajo na policij

Priznavajo sicer, da jim je Ornig določene predmete, povezane z "poslušanjem" Tetre, izročil sam, ne pa tudi predmetov, "ki bi lahko bili dokaz za storitev kaznivega dejanja napada na informacijski sistem." Zasežene predmete sedaj preiskujejo, o ugotovitvah pa bodo obvestili državno tožilstvo.

Policiste prvič obvestil že pred dvema letoma

Na osnovi analize je Ornig ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra vso do začetka 2015 ni bila šifrirana. Zaradi tega je bilo mogoče pogovorom prisluškovati, s čimer je bila ogrožena varnost države. Ornig v analizi še ugotavlja, da je bilo šifriranje policijske komunikacije izvedeno tako slabo, da je neznanemu napadalcu uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov. Policisti za ta napad krivijo Orniga.

Na portalu Pod črto, kjer so javnosti razkrili Ornigove ugotovitve, opozarjajo, da je Ornig policijo o svojih ugotovitvah prvič obvestil že septembra 2013, nato pa prek strokovnjaka za informacijsko varnost na inštitutu Jožefa Stefana Mateja Kovačiča še lani. Pomanjkljivosti pa so odpravili šele v začetku letošnjega leta.

Ogrozil je nacionalno varnost

Preiskovalni sodnik je odredbo za preiskavo utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti države: "Če bi dostop do tega omrežja oziroma do občutljivih podatkov, s katerimi naj bi razpolagal Dejan Ornig, neupravičeno kriminalne združbe, pa bi to nedvomno lahko imelo vsesplošno resne posledice," je zapisano v odredbi, ki so jo pridobili v uredništvu portala.

Komentarjev 26
  • matermila 14:59 24.avgust 2016.

    Pa se sploh še lahko čudimo našim politikom,ki jim Hrvati,pa še vsi ostali prisluškujejo?Če državna varnost in policija jebe pametne ljudi,ki jih opozarjajo na napake,potem se več ne čudim ničemur.

  • matermila 14:55 24.avgust 2016.

    A da je on ogrožal državno varnost?Pa ne ga biksat,no.Človek vam je povedal,kje imate luknje,vi pa ga drkate za dobro delo(njegovo)in za vaše slabo delo.Neumnosti ni konca,v naši ljubi domovini.Da o tem,da ste popravili napako šele po dveh letih,sploh ne govorimo.

  • zdrej 15:19 02.maj 2015.

    " s pomočjo virusa imenovanega ''Trojanski konj''"A ti obvladaš računalništvo ali se samo delaš? Namreč ne veš, kaj točno pomeni besedna zveza "trojanski konj"